Cuantumul solicitat in actiuni de fostii proprietari pe 16 noiembrie a ajuns la 1,25 miliarde de lei.

Fondurile din care sunt acordate despagubiri fostilor proprietari vor fi suplimentate cu 33 milioane de lei.
Persoanele care au ales plata in numerar in contul despagubirilor pot depune cererile timp de sase luni.

Fostii proprietari ai imobilelor confiscate de regimul comunist care au optat pentru numerar in locul actiunilor la Fondul Proprietatea vor putea primi despagubirile incepand de marti, 20 noiembrie. Pana la 16 noiembrie, numarul total al persoanelor care au depus cereri, la sediul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), atat pentru numerar, cat si pentru actiuni, este de 1.748.
"Cuantumul solicitat in numerar de fostii proprietari la data de 16 noiembrie a ajuns la 196,470 milioane lei, iar cuantumul solicitat in actiuni la aceeasi data este de 1,252 miliarde de lei", a declarat Ingrid Zaarour, presedinta ANRP.

Pana la listare nu se pot valorifica titlurile

Fondul Proprietatea a platit suma corespunzatoare dividendelor aferente actiunilor detinute de statul roman, in valoare de 28,79 milioane de lei, bani ce vor fi folositi pentru despagubirea fostilor proprietari ale caror imobile au fost confiscate de regimul comunist.

Sursele de finantare pentru acordarea despagubirilor in numerar sunt dividendele aferente actiunilor detinute de stat la Fondul Proprietatea, potrivit legislatiei, surse mentinute pana la listarea pe bursa a fondului.

Fondurile din care sunt acordate despagubiri fostilor proprietari vor fi suplimentate cu 33 milioane de lei, potrivit unei decizii adoptate de Guvern, la finele lunii octombrie, avand in vedere cuantumul sumelor ce trebuie acordate in numerar.

Statul roman, reprezentat de Ministerul Economiei si Finantelor, este actionar majoritar al Fondului Proprietatea, iar actionarii-persoane private, al caror numar a ajuns, la inceputul lunii noiembrie, la 3.006, au o participatie de 11,26% din capital.

Astfel, sumele pe care statul le poate folosi pentru acordarea dividendelor totalizeaza 58,79 milioane de lei


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.