Majoritatea sunt cele cu plasamente in depozite bancare, certificate de trezorerie si obligatiuni.

Imagineaza-ti un soricel neastamparat care, zi de zi, roade sarguincios dintr-o roata de cascaval depozitata pe un raft din camara cu alimente. Sau din biscuiti, ca sa fim in ton cu imaginea. Daca ai fi pisica, nu te-ai da de ceasul mortii sa pui laba pe neastamparatul care tot da iama in provizii? Cam asta se intampla cu inflatia si economiile. Daca nu pui cascavalul unde trebuie - sau vorba unei reclame, daca nu stai bine pe cascaval -, s-ar putea sa treci repede la regim disociat si sa-ti iei la pachet doar sandvich-uri cu paine.
Cum in ultima perioada soricelul si-a cam facut de cap - inflatia a trecut de 6% si vestile pentru urmatoarele luni nu sunt prea bune -, m-am gandit sa arunc o privire peste randamentele unor fonduri de investitii cu plasamente mai conservatoare.

Sa vedem mai intai niste cifre din 2006. Potrivit calculelor kmarket, randamentele fondurilor active pe toata durata anului trecut au fost intre 31,34% cel mai performant si -5,04% cel mai slab. Datele oficiale arata ca in 2006 inflatia a fost de 4,87%. Patru fonduri mutuale, doua de actiuni si doua cu plasamente in instrumente cu venit fix, au incheiat anul trecut cu randamente intre 4,47% si -5,04%, asadar sub rata inflatiei. Media performantei tuturor fondurilor mutuale a fost de peste 10 procente.