Politica fiscala si cea monetara risca sa intre in conflict pentru prima data in ultimul timp, in conditiile in care BNR a inasprit conditiile monetare, iar politica fiscala pare sa scape de sub control dupa decizia de a majora pensiile, a spus astazi, reprezentantul FMI Juan Jose Fernandez Ansola.

"Politica fiscala pare sa scape de sub control, dupa decizia de majorare a pensiilor", a declarat Ansola, dupa cum informeaza NewsIn.

Astfel, ratele dobanzilor au crescut deja si s-ar putea sa fie nevoie de noi cresteri care sa fie decise da Banca Nationala a Romaniei (BNR), in prima parte a anului viitor, considera reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania si Bulgaria.

Ansola a prezentat doua scenarii: primul in care politica fiscala ajuta politica monetara, al doilea in care nu o face. "In ultimii ani, cele doua politici nu au intrat in conflict, insa in prezent s-a ajuns la o politica monetara prea restrictiva si la una fiscala prea relaxata", a spus Ansola, care a mentionat ca o combinatie intre cele doua ar putea avea trei tipuri de efecte.

In primul rand, investitiile in capital fix ar putea scadea, ceea ce va avea efecte economice negative. Un al doilea efect ar putea fi o apreciere a leului care, pe langa efectul pozitiv al calmarii preturilor bunurilor importate, afecteaza negativ balanta de plati, lovind in exportatori. Ultimul efect important ar putea fi asupra sectorului financiar, deoarece cresterea diferentei intre leu si alte monede ii va impinge pe investitori sa se orienteze catre monede straine. Astfel, sistemul financiar devine vulnerabil la variatii ample ale ratelor dobanzilor, a comentat Ansola.

Din punctul de vedere al FMI, politica fiscala se poate descurca mult mai bine, atat timp cat somajul este scazut - de 4-5%.existand chiar penurie de forta de munca in anumite sectoare, iar cresterea economica este estimata sa ramana peste 6%, astfel incat nu este nevoie de stimultente prin cresteri salariale, a mai afirmat reprezentantul FMI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.