Dimensiunea depozitelor realizate de populatie reprezinta un sfert din PIB-ul pe cap de locuitor

Romania ocupa ultimul loc in Uniunea Europeana in functie de accesul populatiei la servicii de intermediere financiara, cu o pondere de 23% din numarul total al locuitorilor adulti, reiese dintr-un raport publicat recent de Banca Mondiala (BM).

Potrivit datelor BM privind gradul de utilizare a serviciilor de creditare si economisire, in Romania existau 1.207 depozite bancare la 1.000 de persoane, iar dimensiunea medie a depozitelor realizate de populatia romana reprezinta un sfert din Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor.

Astfel, potrivit datelor BM, in Romania existau 13,26 sucursale bancare la 1.000 de kilometri patrati si 12,02 ATM-uri la 1.000 de kilometri patrati. De asemenea, la fiecare 100.000 de persoane corespunde un numar de 13,76 unitati bancare si 12,47 ATM-uri. La sondaj au participat patru banci din Romania.
Pentru a indica relevanta institutiilor de credit alese, BM noteaza ca depozitele celor patru banci reprezentau, la momentul realizarii raportului, 35% din depozitele totale atrase de industria bancara romaneasca.

In ceea ce priveste deschiderea unui depozit, bancile romanesti au fost creditate cu 2,3 puncte din trei. Punctajul obtinut indica posibilitatea de a deschide un depozit atat la sediul central, cat si la o sucursala.
Punctajul maxim este acordat in cazul in care depozitul poate fi deschis si in alte unitati bancare decat sucursalele.

Suma minima pentru deschiderea unui cont de economii se ridica la 0,71% din PIB pe cap de locuitor, iar taxele anuale asociate intretinerii contului reprezinta 0,23% din PIB pe cap de locuitor. Romania a obtinut doua puncte din cinci in ceea ce priveste locatiile de unde se poate solicita un credit.
Punctajul obtinut indica posibilitatea solicitarii unui credit la sediul central al unei banci sau la o sucursala, in timp ce punctajul maxim a fost acordat tarilor care permit solicitarea unui credit atat de la sediul central si de la sucursalele bancare, cat si electronic sau telefonic.

Potrivit datelor BM, cea mai mica suma pe care o acorda bancile sub forma de credit de consum reprezinta 6,1% din PIB pe cap de locuitor, iar taxele aferente contractarii unui credit de consum se ridica la 5,51% din PIB pe cap de locuitor.

Pe segmentul creditelor ipotecare, cea mai mica suma pe care o imprumuta bancile se ridica la 197,64% din PIB pe cap de locuitor, iar taxele aferente unui astfel de imprumut reprezinta 1,07% din PIB pe cap de locuitor.

Olanda, tara cea mai accesibila din punct de vedere financiar


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.