Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu apreciaza bugetul pe 2008 ca fiind unul prudent, fara un deficit mare, si sustine ca intr-un an electoral politicile economice trebuie intarite, recomandand aplicarea unui mix de politici fiscale-bugetare-salariale pentru reglarea echilibrelor macroeconomice.

Guvernatorul BNR a fost invitat de catre parlamentarii din comisiile reunite de buget finante din Camera Deputatilor si Senat la dezbaterile la proiectul legii bugetului pe 2008, unde a tinut un discurs pe aceasta tema.

"Bugetul pe 2008 este unul relativ restrans. BNR ar vrea sa fie si mai restrans, dar suntem realisti si stim ca bugetul trebuie sa asigure un echilibru intre venituri si cheltuieli dar si intre aspiratii sociale si posibilitati. Speram ca discursul nostru in comisiile parlamentare sa atenueze tendinta parlamentarilor de a mari cheltuielile", a declarat astazi, Isarescu.

Isarescu afirma ca politica fiscala nu trebuie sa se relaxeze, iar pentru reglarea echilibrelor macroeconomice recomanda aplicarea nu doar a politicilor monetare ci si a unui mix de politici fiscale-bugetare-salariale.

"Principala vulnerabilitate, in prezent si in perspectiva, este deficitul extern. Folosirea excesiva a politicilor monetare ca instrument de reglare e foarte periculoasa", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a atras atentia ca majorarile salariale surclaseaza productivitatea muncii, care adaugata la apreciarea cursului duce la accentuarea deficitelor externe."Cu cat veniturile salariale cresc in termeni nominali cu atat ar putea fi mai mici in termeni reali", a afirmat Isarescu.

Mugur Isarescu a afirmat ca politicile economice trebuie intarite in perioade electorale prelungite. "Economia romaneasca risca o corectie din partea pietei, la fel ca in 1999, date fiind conditiile pietei internationasle si dezechilibrele accentuate ale contului curent", a explicat Isarescu.

Guvernul a aprobat, in 10 octombrie, proiectul legii bugetului de stat pe 2008 potrivit caruia veniturile bugetului general consolidat vor ajunge la 172,8 miliarde lei cu un deficit bugetar de 11,9 miliarde lei, care reprezinta 2,7% din PIB. Castigul salarial mediu brut ar trebui sa ajunga la 1.550 lei, in 2008, in urcare cu 12,3% fata de anul in curs, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.