Rezultatele slabe pe trimestrul III ale unor companii, inflatia ridicata, turbulentele din pietele financiare externe si lipsa de cumparatori din piata au condus la deprecieri puternice in sedinta de luni a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), pe o lichiditate in scadere, spun brokerii.

Piata a avut luni o volatilitate ridicata, potrivit brokerilor. "Lipsa unor volume mai mari de actiuni la cumparare a permis alunecarea la niveluri in scadere chiar cu doua cifre pentru anumiti emitenti. Vanzarile pe o continua scadere au avut mai multi factori determinanti, printre care rezultatele sub asteptari (chiar pierderi) pentru cateva companii, nervozitatea din pietele financiare externe, la care s-a adaugat azi si anuntul despre inflatia ridicata", a declarat, potrivit NewsIn Adrian Barbulescu, broker la Prime Transaction.

Inflatia anuala a urcat in octombrie de la 6,03% la 6,84%, cu aproape doua puncte procentuale peste pragul superior al intervalului de 3-5% care incadreaza tinta de inflatie a bancii centrale, de 4%, a anuntat, luni, Institutul National de Statistica.

Lichiditate de luni a BVB a fost de 45,63 milioane lei (13,38 milioane euro), in scadere cu 32,4% fata de cea de vineri, cand valoarea tranzactionata a fost de 67,5 milioane lei (19,8 milioane euro). Valoarea tranzactiilor de luni este cu 15,73% mai mare decat media inregistrata de la inceputul anului, de 54,15 milioane lei.

"Lichiditatea de luni nu a fost foarte mare, iar in urma acestei sedinte, foarte multe actiuni au coborat la niveluri extrem de atractive. Deja cred ca in piata se manifesta un pesimism exagerat, in conditiile in care noi suntem corelati decat intr-o mica masura cu pietele externe", a mentionat Barbulescu .

"Daca investitorii mari nu-si recapata increderea in sistemul bursier la nivel mondial, chiar si la aceste preturi scazute ale multor companii de BVB, recomand prudenta la cumparare, deoarece e greu de spus unde si cand se poate opri tendinta descendenta", a mai spus Adrian Barbulescu.

Indicele compozit al bursei, BET-C, a inchis in scadere cu 2,25%, la 6.349,89 puncte. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a coborat cu 2,75%, la 9.064,73 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a scazut cu 2,13%, la 20.060,73 puncte.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.