Vanzarea unei case "la rosu" difera de cea a unei case predate "la cheie", iar in ultima perioada, din cauza birocratiei existente pe piata, dezvoltatorii aleg sa promoveze mai mult locuintele finisate, al caror preturi sunt chiar si cu 50% mai mari decat cele la rosu, sustin analistii imobiliari.

"Varianta ideala ar fi o casa la cheie pentru ca in acest mod se evita toate problemele aferente amenajarii unei locuinte, dar trebuie sa se tina cont si de costurile suplimentare specifice facilitatilor si finisajelor. Cine cauta ceva mai putin costisitor poate alege varianta achizitionarii unei case "la rosu", adica fara finisaje, pe care ar putea ulterior sa le aplice in stil propriu. In mod normal, o casa la rosu ar trebui sa coste cu aproximativ 50% mai putin decat o casa la cheie, aceasta din urma fiind complet finisata, iar problemele legate de orice tip de instalatie sunt deja rezolvate", a declarat consilierul departamentului rezidential al companiei EuroMetropola, Andreea Manea.

Potrivit analistilor EuroMetropola, cea mai mare parte a romanilor se pronunta pentru cumpararea unei case la cheie pentru ca in aceasta situatie proaspatul proprietar nu trebuie decat sa isi mobileze locuinta. Cu toate acestea, achizitionarea unei case finalizate presupune sa ai mai multi bani disponibili pentru cumparare, comparativ cu o casa "la rosu", comenteaza NewsIn.

"Cumparatorul trebuie sa mai tina cont si de faptul ca o casa la rosu nu are instalatii electrice, teava de apa si gaze ori racordare la utilitati, acestea urmand sa fie adaugate ulterior, pe cheltuiala proprietarului. Exista in piata si case "la rosu" care nu au nici cai de acces si nici gard, acestea urmand a fi construite tot de catre proprietar. Cazurile acestea sunt destul de des intalnite, in special cand vorbim despre proprietatile amplasate in zonele limitrofe orasului", completeaza reprezentanta EuroMetropola.

Analistii imobiliari mai spun ca desi numarul locuintelor livrate in piata nu reuseste sa satisfaca cererea existenta, cumparatorii raman exigenti si pun in continuare pret pe modul de executie, calitatea fiind cea care face diferenta.

Potrivit reprezentantilor departamentului rezidential al EuroMetropola cine doreste sa investeasca intr-o locuinta, fara sa piarda timp pentru a alege materiale si pentru a vedea zeci de magazine de prezentare, va alege invariabil o casa „la cheie”, mai ales ca oferta pietei este mult mai generoasa la acest capitol.

Exista totusi si un numar restans de clienti care aleg o casa „la rosu” pentru ca doresc in mod expres sa-si puna amprenta asupra casei in care urmeaza sa locuiasca si care refuza variantele de finisaje propuse de dezvoltator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.