15 banci au primit acceptul pentru credite "relaxate", gradul de indatorare ajungand la 60-70%
Dobanzile promotionale, ori variatiile cursului de schimb va pot aduce in incapacitate de plata.

Aproape jumatate dintre bancile care opereaza in Romania au primit acceptul BNR pentru un nou set de norme de creditare. Printre numele mari care vor manui cu dezinvoltura robinetul imprumuturilor se regasesc BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank, ING, Volksbank, CEC,
Credit Europe, OTP. Dintre bancile mai mici au primit binecuvantarea bancii centrale ATE Bank, Leumi, RIB, Egnatia. Pentru fanii imprumuturilor consistente, pasul inainte este mare pentru ca anterior gradul de indatorare maxim permis era de 35% pentru creditele imobiliare sau 30% pentru cele de consum. De la 35% la 70% este o "mica" diferenta, cheltuielile de subzistenta care trebuie scazute din venitul net al familiei fiind simbolice (de exemplu, Raiffeisen ia in calcul 725 lei pentru o familie de 3 persoane, iar OTP impune 245 lei/persoana). In noile conditii, sume altadata fabuloase pot fi obtinute de la banci chiar si de cuplurile care cumuleaza salarii putin peste 1.000 euro. De exemplu, pentru un credit de imobiliar de 100.000 euro, pe 25 de ani, rata lunara pleaca de la 700 de euro. Nu ignorati insa cateva mici detalii daca alegeti gradul maxim de indatorare permis. In primul rand, efectul dobanzilor promotionale.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.