Banda de variatie a ratei de inflatie pentru acest an ar putea fi mai larga, avand in vedere ca 2005 reprezinta primul an de aplicare a regimului de targetare a inflatiei, a declarat, miercuri, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa, la un seminar organizat de banca centrala.

"Vom confirma adoptarea regimului de targetare a inflatiei cel mai probabil in luna iulie si, tot atunci, vom anunta banda de variatie, pornind de la obiectivul de 7%. Este un an de exercitiu si ar putea aparea evenimente care pot fi contracarate mai greu de banca centrala", a explicat Popa.

El nu a dorit sa ofere detalii despre marjele avute in vedere, precizand ca BNR va lua o decizie in perioada urmatoare.

Cele mai multe banci centrale care au un regim de tintire a inflatiei anunta o data cu cifra prognozata si un interval de variatie de plus/minus 1%. O banda mai larga ar putea insemna o variatie in sus sau in jos de cel mult 1,5 puncte procentuale fata de cifra anuntata. Pornind de la obiectivul de 7% asumat de guvern si BNR pentru acest an, banda de variatie ar putea fi reprezentata de intervalul 5,5-8,5%.

Regimul de targetare a inflatiei presupune fixarea unui singur obiectiv pentru banca centrala, si anume stabilitatea preturilor. O astfel de politica monetara necesita independenta aproape totala a bancii centrale si un mix de politici economice compatibil cu obiectivul de inflatie. Un element care diferentiaza regimul de targetare ales de BNR de formula consacrata in teorie si in alte state care au implementat conceptul il reprezinta utilizarea mai multor parghii pentru reducerea inflatiei. In opinia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu (foto), banca centrala va continua sa utilizeze ca instrument pentru dezinflatie atat cursul de schimb, cat si rezervele si volumul creditarii, urmand sa se limiteze la parghia dobanzilor numai cand cresterea preturilor se va stabiliza la 2-3%.

Isarescu sustine ca Romania este pregatita pentru tintirea inflatiei, intrucat cele mai multe conditii avute in vedere pentru acest proces au fost indeplinite. Astfel, rata inflatiei a coborat la o singura cifra, s-a legiferat totala independenta a BNR, exista un istoric de succes privind dezinflatia care intareste credibilitatea BNR, sectorul bancar este sanatos si stabil si a disparut dominatia fiscala. Totodata, BNR a inceput sa publice, inca din 2002, rapoarte bianuale despre inflatie, care devin trimestriale din acest an, si a elaborat modele econometrice care vor sustine prognozele pe teremen scurt si mediu. Anul trecut, rata inflatiei a fost de 9,3%. Potrivit prognozelor oficiale, inflatia va cobori in acest an la 7%, iar in 2006 va continua trendul descendent pana la 4-5%.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.