Cota de piata a asigurarilor generale incheiate prin intermediul brokerilor va creste de la 20%, cat reprezinta in prezent, la aproape 50% in urmatorii ani.

Karina Rosu, director general AON Romania

Piata asigurarilor isi va incetini ritmul de crestere de 20%-30%, din ultimii cinci ani. Pe de alta parte, sectorul va inregistra progrese pe segmente de asigurari practicate cu succes in alte state, dar mai putin utilizate la noi. O dezvoltare importanta o vor inregistra politele incheiate prin brokeri.

Dinamica serviciilor de brokeraj va avea ritmuri ceva mai ridicate decat ritmul de dezvoltare a pietei de asigurari, ceea ce va face ca, in mod progresiv, cota de piata a brokerilor de asigurari sa creasca. "Estimez ca, in urmatorii 10 ani, vom asista la cresterea cotei de piata de la 20% cat este in prezent pana la 50%.

Contez pe primele de asigurare ce vor fi generate de proiecte majore de investitii care vor marca dezvoltarea Romaniei in viitorul apropiat", a declarat, pentru "Adevarul", Karina Rosu, directorul general al AON Romania, al doilea broker de asigurari de pe piata romaneasca (dupa Marsh).

Cerere in crestere pentru servicii profesionale

"In urmatorii ani, cota de piata a asigurarilor incheiate prin brokeri va creste. In fata unei oferte din ce in ce mai diversificate din partea pietei de asigurari, deciziile de transfer a riscurilor pentru investitori se complica. Totodata, creste si importanta consolidarii investitiilor in capitalul uman, inclusiv prin scheme de beneficii pentru management si pentru angajati. Brokerii de asigurari sunt cel mai bine pregatiti sa dea solutii potrivite fiecarei situatii in parte", a mai spus Rosu.
Dezvoltarea mediului de afaceri, sub toate aspectele, este un factor pozitiv pentru domeniul brokerajului de asigurari, deoarece va stimula cererea de servicii profesionale. Brokerii de asigurari care isi vor dezvolta capacitatea de anticipare a acestei cereri vor avea un avantaj competitiv. "Ne asteptam ca dezvoltarea mediului de afaceri sa aduca cu sine si o maturizare a practicilor de management, iar cu aceasta o noua atitudine fata de risc", a mai spus managerul general AON.