Banca Comerciala Romana (BCR) a atras de pe piata internationala de capital un imprumut sindicalizat in valoare de 400 milioane de dolari fara garantii guvernamentale. Este cea mai mare finantare externa obtinuta de o companie romaneasca, adauga banca intr-un comunicat emis ieri.

Costul acestui imprumut este cel mai scazut dintre toate finantarile obtinute de companiile romanesti, respectiv 0,725% peste LIBOR la 3 luni (dobanda de referinta pentru dolar pe pietele financiare internationale).

Performanta BCR da un semnal favorabil puternic spre mediul intern si international in legatura cu evolutia economiei, afirma banca.
Creditul este pe cinci ani, cu o perioada de gratie de patru ani si cu trageri posibile in dolari si euro.
"Imprumutul sindicalizat este obtinut de BCR la un cost foarte bun, numai pe baza propriei bonitati si a reputatiei de care se bucura banca pe piata internationala, fara alte garantii. Jumatate din acest imprumut este pentru finantarea proiectelor pe termen mediu si lung ale clientilor BCR din Romania", a declarat Nicolae Danila, presedinte executiv al BCR.

Creditul a fost aranjat de un grup de 4 mari banci, respectiv Austria Creditanstalt, Calyon, Citibank si WestLB AG, London Branch.
Imprumutul a fost subscris integral cu contributii din partea a 24 de institutii financiare internationale din Europa, SUA si Asia.
Banii vor fi folositi pentru dezvoltarea afacerilor bancii, precum si pentru plata in avans a unui imprumut sindicalizat, in valoare de 200 milioane dolari, contractat de BCR in luna martie 2004 de la un grup din care faceau parte si Austria Creditanstalt si Citibank.

"Este normal sa vrem sa acoperim in avans imprumutul trecut cu bani din cel curent chiar daca unele banci apar creditori in ambele cazuri. Imprumutul de anul trecut l-am luat la o dobanda superioara celei actuale. Intre timp, ratingurile BCR au crescut, economia romaneasca beneficiaza de o incredere mai mare, si astfel acest credit este mult mai ieftin", ne-a explicat Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR. BCR este cea mai mare banca din Romania, gestionand active de aproximativ 6 miliarde de euro, in crestere cu 1,6 miliarde euro fata de sfarsitul anului 2003. Potrivit datelor preliminare, la finele anului 2004 profitul brut al BCR a fost de 215 milioane de euro. Banca are in prezent 316 sucursale si agentii si 4,6 milioane de clienti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.