Deprecierile au continuat miercuri la Bursa de Valori, dar pe o lichiditate in scadere la jumatate fata de marti la 32,53 milioane lei (9,58 milioane euro), cel mai mult avand de suferit cotatiile SIF-urilor, ca efect al scaderii perspectivei ratingului Romaniei de catre S&P, spun brokerii.

In sedinta de marti, valoarea tranzactionata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost de 69,75 milioane lei (20,85 milioane euro). Volumul tranzactiilor de miercuri este cu 40% mai mic decat media zilnica de la inceputul anului, de 54,24 milioane lei.

"Stirea venita luni de la S&P, care a retrogradat perspectiva ratingului Romaniei, a venit intr-un context de incertitudine sporita si a avut efecte de corectie negativa pe majoritatea actiunilor listate la BVB, in ultimele doua sedinte. Daca marti majoritatea burselor inregistrau aprecieri, iar BVB scadea puternic, astazi mai toate pietele scad generalizat", a declarat, potrivit NewsIn Alin Brendea, director general adjunct la compania de brokeraj Prime Transaction.

Pe fondul scaderii semnificative a lichiditatii BVB, piata nu da semne de revenire, ci doar, cel mult, de stabilizare. "Sedinta a fost dominata ca si ieri de vanzatori. Intr-o astfel de piata, investitorii straini sunt cei care pot inversa trendul. Ramane sa asteptam rezultatele pentru trimestrul al treilea, iar saptamana viitoare vor raporta cele mai multe companii listate la BVB, si de asemenea incheierea ofertei Transgaz", a mai spus Alin Brendea.

El apreciaza ca, daca din pietele externe nu vor veni stiri pozitive, piata de la Bucuresti nu prea ar avea cum sa revina pe crestere.

Indicele compozit al bursei, BET-C, a inchis in scadere cu 0,63%, la 6.579,01 puncte. Aprecierea titlurilor BRD, Petrom si Rompetrol Rafinare si stagnarea actiunilor Banca Transilvania si Transelectrica au ajutat indicii BET si ROTX sa inchida pe plus, in contrast cu restul pietei. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a urcat cu 0,35%, la 9.552,41 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a urcat cu 0,58%, la 20.957,29 puncte.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.