Peste 3 mld euro, bugetul celor mai mari investitori in piata imobiliara Africa-Israel Europe (AFI Europe), divizie a grupului israelian Africa Israel Investments, detinut de miliardarul israelian Lev Leviev, are in plan proiecte rezidentiale de 500 milioane euro in Capitala pentru urmatorii trei ani. AFI a investit recent 77,5 milioane euro pentru achizitia unui teren de 155.000 metri patrati al fabricii Laromet pentru a construi in zona aproximativ 5.000 de locuinte.

In Bucuresti, AFI Europe mai detine o proprietate ce a apartinut fabricii Inox. Terenul, cu o suprafata de 17.000 metri patrati, este situat in centrul Capitalei, in apropierea Casei Poporului. Proiectul va dezvolta o zona rezidentiala de lux, incluzand birouri si spatii comerciale. In portofoliul AFI Europe exista si un teren de 260.000 metri patrati, situat in comuna Butimanu, unde compania va dezvolta un complex rezidential de vile de lux.

Potrivit directorului general al Cotorceni Park, Reuven Havar, AFI Europe a devenit singurul proprietar al proiectului care va cuprinde pe langa centru comercial ce se va intinde pe 12 hectare si alte patru cladiri de birouri si un hotel, bugetul alocat acestei investitii fiind de aproximativ 350 de milioane de euro. AFI Europe va mai investi alte 50 milioane euro pentru constructia unui mall in Arad - Arad Palace, care va avea o suprafata inchiriabila de 38.000 mp si a carui finalizare este preconizata pentru primavara anului 2010. Africa Israel Investments vizeaza de asemenea si achizitia de unitati hoteliere in marile orase din Romania, in urmatoarea perioada, compania preluand recent, prin divizia sa Africa Israel Hotels, patru hoteluri localizate in Capitala, pentru suma de 18 milioane euro, plus 900.000 de euro taxele fiscale.

Plaza Centers a intrat pe piata din Romania la sfarsitul anului 2006, iar pana in prezent a demarat cinci proiecte imobiliare, insumand aproximativ 700.000 mp construiti si investitii de peste 700 de milioane de euro. Cele cinci proiecte sunt situate in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Miercurea Ciuc si Slatina. In Capitala, compania va demara anul viitor lucrarile la proiectul Dambovita Center (Casa Radio), o investitie estimata la peste 600 milioane de euro cu o suprafata construita de peste 600.000 mp. Proiectul va fi ridicat printr-un parteneriat public-privat si va fi inapoiat in totalitate statului roman dupa 49 de ani.