Toate actiunile lichide au inregistrat ieri pierderi la bursa. De vina sint cresterea inflatiei si plecarea investitorilor straini, cauzata de scaderea perspectivei ratingului de tara.

Toate actiunile lichide de pe bursa au inregistrat ieri scaderi semnificative catre jumatatea sedintei de tranzactionare, printre cele mai afectate fiind titlurile celor doua banci, Banca Transilvania si BRD, care pierdusera 3,4%, respectiv 3,8%.

Titlurile Petrom inregistrau si ele o scadere de aproape 3%, in timp ce SIF-urile au scazut in medie cu 1,5%. Situatia s-a mentinut pina la finalul sedintei de tranzactionare, moment la care doar sapte actiuni inregistrau cresteri, restul fiind pe pierderi. Printre actiunile bune putem aminti Vrancart Adjud cu un randament de 5,45%, Sicomed cu 5,26%, Comelf Bistrita cu 4,17%, Flamingo Bucuresti cu 1,84% si Oil Terminal Constanta cu 1,09%.

La capitolul mari pierderi amintim actiunile Zimtub Zimnicea cu 14,92%, Agras Bucuresti cu 14,39%, COS Tirgoviste cu 8,75%, Alumil cu 8,70%, Electrocontact cu 8,70%. In sedinta de tranzactionare de ieri, indicele BET a pierdut 2,31%, BET-C 2,21%, BET-FI 2,09%, iar ROTX 2,29%.

„Cresterea inflatiei, scaderea ratingului de tara, IPO Transgaz sint cauzele care au dus la scaderea bursei. Dar peste toate as adauga panica investitorilor romani, care au un comportament de speculatori. In prezent, rezultatele financiare ale companiilor listate pe bursa nu ar trebui sa duca la scaderi, ci la cresteri. Daca as putea sa dau un sfat investitorilor, as spune ca acum este o perioada buna de a investi la BVB. Dar cumpararea actiunilor ar trebui sa se faca in trepte (cantitati mici), pentru a obtine un pret cit mai bun“, spune Gabriel Aldea, broker la SSIF Intercapital Invest. „Orice actiune care creste va si scadea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.