Salariul net a crescut cu 1%, la 311 euro Castigul salarial mediu nominal brut a fost, in septembrie 2007, de 1411 lei, cu 1,1% mai mare fata de luna precedenta. Castigul salarial mediu nominal net realizat a fost de 1040 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 10 lei (1,0%).

Potrivit INS, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.186 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (603 lei).

In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2007 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,9%.

De asemenea, INS precizeaza ca, fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 106,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna august 2007.

In ceea ce priveste situatia comparativa intre lunile spetembrie si august 2007, datele INS arata ca, in septembrie, s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna august, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv a primelor de vacanta si sumelor din profitul net), negocierilor de salarii si a realizarilor de productii mai mari in urmatoarele sectoare: cu 30,7% in extractia hidrocarburilor si servicii anexe, cu 20,1% in intermedieri financiare, respectiv cu 14,3% in transporturi aeriene, intre 2% si 5% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, invatamant, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, hoteluri si restaurante, agricultura, vanatoare si servicii anexe, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti.