BNR a crescut tinta de inflatie pentru 2007 la 5,7%. Guvernatorul BNR spune ca a venit vremea ca romanii sa produca mai mult si sa consume mai putin, iar oamenii politici sa nu faca programe economice electorale neviabile
Rata inflatiei prognozata de BNR pentru sfarsitul anului se ridica la 5,7%, cu 1,8 puncte procentuale mai sus fata de nivelul de 3,9% estimat in august, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Noua estimare depaseste cu 0,7% pragul superior al intervalului de variatie de un punct procentual fata de tinta de 4% stabilita pentru acest an. BNR a crescut cu 0,6 puncte prognoza de inflatie pentru 2008, la 4,3% pe an, fata de 3,7%. Majoritatea riscurilor estimate de BNR in august s-au materializat: salariile au crescut fara sa fie sustinute de productivitate, deficitul de cont curent s-a adancit, iar presiunile asupra cheltuielilor publice, specifice unei perioade electorale, au urcat. Si tensiunile de pe piata agroalimentara s-au accentuat, ca urmare a secetei, iar pretul petrolului a inregistrat noi maxime istorice.

SEMNAL DE ALARMA. Guvernatorul BNR a facut un apel la politicieni sa nu elaboreze programe electorale neviabile cu care sa castige alegerile. “De ce tragem semnale? Suntem inainte de un an electoral si nu dorim sa se construiasca programe economice, cu care sa se castige alegerile, care sunt neviabile”, a spus Isarescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.