Leul s-a depreciat usor in primele zile de octombrie de la 3,35 la 3,37 lei/euro, iar dealerii au pus miscarea pe seama concluziilor delegatiei Fondului Monetar International (FMI) si a instabilitatii determinate de motiunea de cenzura depusa de PSD.

De pe 5 pe 10 octombrie, insa, leul a reusit sa recupereze ternul pierdut, ca urmare a respingerii de catre Parlament a motiunii de cenzura depuse de PSD si a nivelului ridicat la care se situau dobanzile interbancare, de 7,75-8% pe an, anunta NewsIn.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat pe 10 octombrie ca inflatia anuala a ajuns in septembrie la 6,03%, cu mai mult de un punct procentual peste nivelul superior al intervalului care incadreaza tinta de inflatie de 4% a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru sfarsitul lui 2007.

Datele privind accentuarea peste asteptari a inflatiei in luna septembrie a crescut asteptarile jucatorilor din piata cu privire la majorarea dobanzii de politica monetara la sedinta din 31 octombrie. O dobanda mai avantajoasa la depozitele in lei face moneda nationala mai atragatoare pentru plasamentele investitorilor, motiv pentru care leul s-a apreciat pe 10 octombrie pana la nivelul de 3,3185 lei/euro, dupa cum arata datele BNR.

Evolutia slaba a burselor si stirile despre criza creditelor din Statele Unite care a afectat o serie de banci din intreaga lume au avut, ulterior, un impact negativ asupra leului. A urmat o depreciere treptata a leului fata de euro, pana aproape de 3,36 lei/euro, in ton cu evolutia similara a celorlalte monede ale tarilor din regiune. Analistii au observat, insa, ca deprecierea monedelor emergente a accelerat ieftinirea leului, insa in momentul in care acestea au inceput sa se aprecieze fata de euro, leul nu le-a urmat.