Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a stabilit ca facturarea gazelor in KWh va intra in vigoare la 1 iulie 2008,cu aproape un an intarziere,intrucat operatorii din domeniu nu si-au realizat toate investitiile in acest sens,au declarat, potrivit NewsIn,reprezentantii ANRE

Potrivit Legii gazelor naturale nr. 351/2004, agentii economici care isi desfasoara activitatea in acest sector aveau obligatia de a lua toate masurile necesare astfel incat, in termen de trei ani de la intrarea in vigoare a legii, adica la 1 septembrie 2007, sa se poata trece la masurarea si facturarea gazelor naturale in unitati de energie (KWh).

Reprezentantii ANRE au aratat ca exista unele intarzieri in indeplinirea acestor obligatii, in special in ceea ce priveste societatea de transport Transgaz, in dotarea cu echipamente specifice de masura (gaz cromatografe), in mare parte din cauza faptului ca procurarea acestora trebuie sa se faca prin procedura de achizitie publica.

“In consecinta, ANRE a propus ca trecerea la noul sistem de facturare in unitati de energie sa se faca din vara anului urmator, respectiv 1 iulie 2008. Proiectul de Ordonanta de Urgenta in acest sens se afla in procedura de avizare”, a declarat directorul general al Departamentului preturi si tarife in domeniul gazelor naturale din cadrul ANRE, Gabriel Sarbu.

Obligatii similare cu cele pe care trebuia sa le realizeze Transgaz, dar de o anvergura mult mai mica, aveau si producatorii de gaze naturale (cum ar fi investitii suplimentare pentru tratarea gazelor naturale sau echiparea cu gaz cromatografe a punctelor de predare in sistemul national de transport) si distribuitorii de gaze naturale pentru anumite categorii de consumatori.

Oficialul ANRE a mai precizat ca Transgaz a realizat circa 85% din programul de investitii necesar pentru trecerea la noul sistem de facturare a gazelor naturale. In cazul celorlalti operatori din domeniu, gradul de realizare este de peste 90%, existand posibilitatea ca aceste investitii sa fie finalizate in acest an.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.