Saptamana viitoare, cursul euro va varia intre 36.200 - 36.500 lei, sustin dealerii

Ieri, euro a castigat 257 de unitati in fata leului, ajungand la un nivel de 36.712 lei. In mod cert, evolutia de ieri a cursului valutar nu a fost spectaculoasa, comparativ cu ce s-a intamplat la mijlocul lui februarie, cand leul pierdea 1.000-2.000 de unitati pe zi in fata euro. Insa jucatorii de pe piata valutara sustin ca momentul este important pentru ca, in ultima saptamana, cursul valutar parea batut in cuie, miscandu-se cu doar 50 de lei in sus sau in jos pe zi. In ce priveste sumele tranzactionate - acestea au scazut drastic pana ieri.

"Luni, pe piata interbancara s-au tranzactionat doar 40 de milioane de euro - volum ce caracteriza anul 2003, nu 2005", se plange dealerul unei banci. Prin urmare, ziua de ieri a consemnat iesirea din amorteala a pietei valutare. Cei care s-au desteptat primii par sa fi fost cumparatorii de valuta. "Acestia au tranzactionat mai mult decat cei care vindeau euro, prin urmare, cursul a crescut pana la un nivel maxim de 36.750 - 36.850 lei", spun surse din piata valutara.

Potrivit acestora, vanzarile nu tin pasul cu cererea de valuta pentru ca speculatorii de pe pietele internationale asteapta sa vada ce masuri vor fi luate in vederea liberalizarii contului de capital si care este tendinta de evolutie a dobanzilor si a cursului valutar pe termen mai lung. "Cei care isi facusera calcule sa schimbe valuta pentru a crea depozite in lei sunt dezorientati din cauza nivelului scazut al dobanzilor si a stabilitatii cursului", spun surse din piata.

Jucatorii de pe piata valutara spun ca nu este exclus ca BNR sa fi profitat de confuzia din randul cumparatorilor si vanzatorilor de valuta pentru a ridica in mod artificial cursul euro, cumparand valuta prin intermediul bancilor. Pentru perioadele urmatoare, dealerii se asteapta ca piata valutara sa fie cel putin la fel de stabila. "Cred ca maine vom asista la o corectie a cursului, in sensul reducerii acestuia la 36.400 -36.500 lei. Pentru saptamana viitoare, nu cred ca nivelul cursului euro va iesi in afara benzii de 36.200 - 36.500 lei", spun jucatorii din piata valutara.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.