Despagubirile platite de asiguratori in contul asigurarii RCA au crescut cu 50% in 2004 fata de 2003, iar primele cu doar 40%. Cum se estimeaza ca daunele se vor inmulti, asiguratorii dau ca sigura si o scumpire a politelor de asigurare.

Cresterea pretului la politele de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este inevitabila, a declarat ieri presedintele companiei de asigurari Allianz-Tiriac, Cristian Constantinescu. "Se va face simtita o majorare a primelor. Este singura optiune a asiguratorilor. Nivelul actual al primelor nu este cel corect", a spus Constantinescu. Se vor scumpi mai intii asigurarile auto facultative, de tip Casco. Nivelul actual al primelor RCA este stabilit in functie de o valoare de referinta stabilita de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Firmele de asigurare pot practica un tarif pe politele RCA de +/- 10% fata de valoarea de referinta. Cele mai multe companii, in foame de lichiditati si din dorinta de nu-si pierde cota de piata, au practicat un nivel al politei sub valoarea de referinta chiar cu 10%.

Efectul: atunci cind trebuie platite daunele, companiile nu dispun de lichiditatile necesare si, pentru a plati, "uita" sa-si mai constituie rezerve. Mai mult, voci din piata sustin ca exista multe situatii in care plata daunelor se face dupa ore de stat la cozi si dupa expirarea termenului- limita de 20 de zile. In plus, exista si situatii in care asiguratii au ajuns chiar in instanta pentru ca asiguratorii au tergiversat plata daunelor.

In 2006, 10% va deveni 20%

Potrivit celor de la Allianz (care practica polite cu 10% peste nivelul de referinta), rata de dauna este de 80% (raportul dintre valoarea primelor incasate si cea a daunelor platite) , asa ca, adunind toate celelalte cheltuieli, asigurarea RCA ajunge sa se dovedeasca neprofitabila la actualele valori ale primelor.

Asadar, solutia este cresterea acestora. Pentru 2006 se va practica aceeasi valoare de referinta, dar marja suplimentara de ajustare "in sus" va creste la 20%. Paul Dumitrescu, director general adjunct al CSA, recunoaste ca daunele au crescut si ca acest risc trebuie sa fie tarifat corespunzator de societatile de asigurari, dar ca, la o rata a daunelor pe care el o estimeaza la 56% (doar pe RCA), riscul de dauna este controlabil.

Mai multe accidente, mai multe cheltuieli

Volumul despagubirilor platite de asiguratori a crescut cu 50% in 2004, fata de 2003, in conditiile in care volumul primelor RCA subscrise a crescut cu doar 40%. Despagubirea medie pe eveniment a crescut de la 13,8 milioane de lei, in 2003, la 16,7 milioane anul trecut. A crescut si numarul de daune, de la 150.000, in 2003, la 181.000, in 2004. Potrivit statisticilor politiei, tendinta se mentine: in 2005 s-au inregistrat 1.212 accidente grave, cu 63 mai multe decit in perioada similara din 2004. Manopera e din ce in ce mai scumpa. La fel si reparatiile, pentru ca se cumpara tot mai mult masini din import.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.