Motivul pentru care o garsoniera, de pilda, poate costa si 60.000 de euro (zona Unirii) consta in faptul ca preturile apartamentelor sunt supraevaluate. Iar asta se intampla pentru ca proprietarii au tendinta sa astepte o eventuala crestere a preturilor pentru a obtine venituri cat mai mari, a declarat Adrian Nicolescu, expert evaluator in cadrul companiei imobiliare Eurisko.

"In Romania exista, la apartamente si in general la proprietati, o tendinta ca proprietarii sa doreasca sa incheie afacerea vietii lor. Exista o inertie, la vanzare, pentru a obtine cel mai bun pret. Preturile apartamentelor sufera o supraevaluare, date fiind si caracteristicile tehnice, de exemplu instalatiile de apa sau de caldura. Nu se constientizeaza ce inseamna sa se sparga o teava intr-un apartament recent zugravit", a precizat Nicolescu.

Pe de alta parte, apartamentele sunt scumpite fortat si datorita aritmeticii unor evaluatori. Potrivit analistilor imobiliari, calculele laborioase facute de evaluatori dubleaza preturile imobilelor. Iar unul dintre motive ar putea fi si onorariul gras pe care il incaseaza evaluatorul in urma prestatiei. De altfel, chiar evaluatorii admit ca "onorariul este in functie de complexitatea lucrarii". Adica, cu cat pretul este mai mare, cu atat creste si onorariul.

Calculele facute de evaluatori si rezultatele lor ne determina sa credem ca, intre timp, in cazul unui apartament de bloc, s-au scumpit poate clantele de la usi, varul de pe pereti, betonul sau caramida din structura constructiei. Si asta pentru ca terenul aferent nu este in proprietatea celui care urmeaza sa vanda apartamentul si nu poate intra in calculele elaborate de evaluatorii imobiliari. Pe de alta parte, preturile caselor care se construiesc in prezent vor creste ca urmare a majorarilor de preturi la materiale si a costurilor cu forta de munca. Reprezentanti ai companiilor de constructii spun ca materialele se vor scumpi cu 5-10% din cauza majorarii preturilor la utilitati, de la 1 aprilie.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.