Intarirea politicii monetare cu scopul aprecierii leului ar putea fi daunatoare procesului de dezinflatie.

Guvernatorul BNR a recomandat Guvernului sa nu efectueze cheltuieli masive in ultimele doua luni ale anului.

Politica fiscala ar trebui sa-si asume rolul de a sustine mai puternic in perioada urmatoare temperarea inflatiei.

Se pare ca Banca Nationala a Romaniei nu mai este dispusa sa plateasca oalele sparte de Guvern. Cu alte cuvinte, nu mai vrea sa corecteze, prin masuri
monetare, consecintele unei politici fiscale relaxate, ce duce la cresterea inflatiei.

Guvernul trebuie sa contribuie la dezinflatie

Ca atare, guvernatorul Mugur Isarescu a recomandat Guvernului sa-si construiasca o politica fiscala care trebuie sa sustina in continuare procesul de dezinflatie, iar cheltuielile bugetare trebuie oprite, chiar daca este o perioada preelectorala. "Timingul este foarte prost pentru Guvern, chiar in perioada electorala sa le spunem: 'Opriti cheltuielile!>>", a afirmat Mugur Isarescu.

Oficialul bancii centrale a aratat ca aproape de finele lunii octombrie bugetul consolidat inregistreaza inca excedent si ca spera ca Executivul sa nu efectueze cheltuieli masive in ultimele doua luni ale anului, asa cum s-a procedat in executiile bugetare precedente. "Nu suntem in situatia in care sa risipim bani daca vrem sa conducem economia romaneasca intr-o maniera sustenabila", a spus guvernatorul BNR.
In opinia acestuia, politica fiscala ar trebui sa-si asume rolul de a sustine mai puternic in perioada urmatoare procesul de dezinflatie, dar si reducerea deficitului de cont curent, estimat la 13% din PIB. "In momentul actual, Romania trebuie sa fie constienta ca nu mai poate accepta o crestere a deficitului de cont curent", a mentionat guvernatorul. El a aratat ca scaderea gradului de acoperire a deficitului de cont curent prin investitii straine directe era previzibila si a fost anticipata de banca centrala. "O buna parte din investitii au reprezentat-o plasamente in piata imobiliara si dezvoltarea retelelor comerciale moderne", a mai spus Mugur Isarescu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.