Nokia: In prima faza, vom investi 20 mil. euro si vom angaja 150 de persoane Vicepresedintele executiv pentru departamentul de relatii cu clientii al Hansaprint, Mika Suortti, a ca in prima etapa firma va investi 20 de milioane de euro si va angaja 150 de persoane. Hansaprint este cea mai mare editura din Finlanda, cu o cifra de afaceri de 200 de milioane de euro pe anul trecut, iar Elanders este principalul Grup Infomedia Nordic si ofera solutii de editare pentru orice fel de informatii.

Mika Suortti a mai precizat ca Hansaprint va avea nevoie sa angajeze persoane specializate in domeniul tipografiei, dar si personal pentru logistica si magazionare. Oficialul firmei finlandeze a mai spus ca, in timp, si partea de management va fi preluata de persoane angajate din Romania. La randul sau, Robert Zhao, general manager BYD, a anuntat o investitie de 20 de milioane de euro in prima faza, in care are nevoie de 500 de angajati.

BYD este o companie multinationala cu sediul principal in China si produce in domeniul componentelor IT dar si al industriei auto. Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 1.500 de milioane de euro, avand fabrici in sapte locatii din China, precum si in India, Ungaria si Romania. "BYD a infiintat deja BYD Electronics Romania SRL, cu sediul la Cluj-Napoca, are zece angajati. Investitia de la Cluj se refera la componentele IT. Ei au deja certificat de urbanism pentru viitoarea fabrica din parcul industrial Tetarom III si suntem in discutii cu constructori clujeni care sa ne ajute in realizarea acestui obiectiv", a spus directorul Tetarom, Viorel Gavrea.

Traditia BYD este sa foloseasca forta de munca de pe piata locala, potrivit lui Zhao, care va fi directorul viitoarei fabrici de la Jucu, pana cand compania va gasi un roman pentru aceasta functie. Fabrica BYD de la Jucu va fi ridicata pana in luna octombrie a anului viitor, iar la scurt timp dupa, chinezii vor sa demareze si productia.

Al treilea furnizor, care insa nu a dorit sa participe la conferinta de presa, dar a venit la discutiile de luni, este StoraEnso, firma finlandeza care va investi la Jucu, in prima faza 20 de milioane de euro si va angaja 150 de persoane. StoraEnso va produce cutiile pentru telefoanele Nokia, le va ambala si le va expedia.