ISPH, Energy Holding si italienii de la ESPE au cumparat 18 microhidrocentrale, pentru care statul a primit, in total, 243 de miliarde de lei. Ei sint primii producatori privati de electricitate hidro din Romania. In total, sint de vinzare peste 300 de astfel de centrale. Avantajul este ca distribuitorii sint obligati sa preia energia produsa la pret reglementat.

Despre privatizarea sectorului energetic s-a vorbit mult. S-a vorbit insa aproape exclusiv despre vinzarea distributiei, sectorul unde exista si rezultate: doua dintre cele opt societati Electrica au fost deja vindute, alte doua sint pe cale sa fie trecute in proprietate privata, iar in cazul alteia, Electrica Muntenia Sud, deja se vorbeste despre intentii de preluare din partea mai multor companii straine.

Despre privatizarea producatorilor de energie s-a vorbit mai putin, si cu, o singura exceptie nu s-a vindut nimic. Vinzarea CET Midia catre Rompetrol, singura entitate termo care s-ar fi privatizat, nu este inca perfectata, dupa cum a spus chiar boss-ul Rompetrol, Dinu Patriciu. Exceptia o reprezinta microhidrocentralele. Potrivit datelor furnizate de Hidroelectrica, au fost vindute pina acum 18 astfel de microhidrocentrale, grupate in patru bazine hidrografice. Astfel, putem spune ca exista si in Romania societati private care detin capacitati hidroenergetice de productie a energiei electrice.

Cine sint cumparatorii

Toate tranzactiile au fost perfectate in 2004. Compania italiana ESPE SRL a cumparat un grup de cinci centrale in bazinul riului Firiza, in Maramures, pe care a oferit 13,73 miliarde de lei. ESPE si-a asumat un program de investitii in reabilitarea centralelor in valoare de 1,2 milioane de euro. Grupul romanesc Energy Holding SRL, in consortiu cu Energy Consult (Elvetia), a cumparat si el cinci centrale din bazinul riului Topolog, judetul Arges. Tranzactia s-a perfectat pentru 46,17 miliarde. Valoarea investitiilor asumate se ridica la 800.000 de euro.

Alte doua grupuri de microhidrocentrale au fost cumparate de Institutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice SA (ISPH).

Intr-un prim caz, societatea a cumparat trei microcentrale din bazinul riului Bistrita (judetul Vilcea) pe care a platit 85,83 miliarde si si-a asumat un program de investitii pentru reabilitare in valoare de 500.000 de euro.

ISPH a mai cumparat cinci astfel de hidrocentrale din bazinul riului Gilort (judetul Dolj) contra sumei de 97,86 miliarde. Investitiile asumate se ridica la un milion de euro. Toate centralele au fost vindute prin licitatii cu strigare.

150, pina in 2007

Centralele micro sint entitati cu puteri cuprinse intre 100 kW si maxim 10 MW. In 2002, potrivit unei hotariri de guvern, Hidroelectrica a preluat de la Termoelectrica si de la Electrica 237 de astfel de centrale. In total, Hidroelectrica a avut in portofoliu 386 de astfel de microhidrocentrale in cazul carora, cel putin declarativ, procesul de privatizare a fost demarat in 2003. Abia anul trecut au fost vindute insa 18 dintre acestea. Potrivit datelor de la Ministerul Economiei, in prezent sint realizate rapoarte de evaluare pentru 130 de microhidrocentrale, urmind ca, in cursul acestui an, sa se organizeze licitatii cu strigare pentru vinzarea lor. Programul de privatizare al Ministerului Economiei presupune vinzarea a 150 de microhidrocentrale pina in 2007.

Care-i afacerea?

Potrivit Hidroelectrica, aceste mici centrale reprezinta "viitorul energetic al micilor intreprinderi, al turismului local si rural si al zonelor izolate, greu accesibile". Exista insa si o alta motivatie comerciala, mult mai puternica: este o afacere cu risc zero (in afara de cel hidrologic, evident) pentru ca energia produsa aici este cumparata obligatoriu de societatile de distributie. Asadar, nu exista riscul pe care, pe o piata libera, il are orice producator mare de energie: acela de a nu avea cui vinde pentru ca ar exista oferte mai avantajoase pentru acoperirea consumului.

Potrivit Hidroelectrica, proprietarii centralelor negociaza vinzarea energiei produse cu societatile de distributie zonale, pe baza Ordinului ANRE nr. 4 din 2005. Acesta spune ca filialele de distributie si furnizare ale Electrica si succesoarele lor, rezultate in urma privatizarii, au obligatia de a achizitiona energia electrica produsa aici. Si platesc pentru ea un pret reglementat, stabilit de ANRE. Astfel, noii proprietari ai centralelor primesc intre 1.038 de lei/kWh si 3.751 lei/kWh, in functie de nivelul de tensiune si de intervalul de timp in care a fost livrata (zona de gol, de consum normal sau de virf).

Exista insa si reversul medaliei: afacerea nu este excesiv de banoasa pe termen scurt sau daca ai capacitati de productie putine. In varianta unei centrale de 1 MW, care sa functioneze o ora in virf de consum si sa debiteze energia la joasa tensiune, proprietarul primeste de la Electrica 3,75 milioane de lei.

Avantajul apare cind energia produsa aici este vinduta pe piata libera, unde preturile nu mai sint reglementate. •

Momentan, privatizarea e oprita

Procesul de privatizare al microhidrocentralelor este momentan suspendat, dupa cum a declarat saptamina trecuta ministrul Economiei, Codrut Seres (foto). Motivul este acela al reevaluarii preturilor de pornire la licitatie "pentru a nu gresi".

De asemenea, nu s-a mai auzit nimic despre privatizarile centralelor neterminate, care urmau sa se realizeze printr-un parteneriat public-privat: statul pune la dispozitie ce este facut deja, iar investitorul termina centrala si o opereaza pentru un timp determinat, pentru a-si amortiza investitia (cu profitul aferent).

Desi programul PSD prevedea ca, pina in 2004 sa fie finalizate 21 de astfel de hidrocentrale incepute inainte de 1989, pina azi nu s-a terminat vreuna.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.