Chiar daca inca de saptamana trecuta, piata de capital si leul dadeau semne de "oboseala", o data cu inceputul acestei saptamani lucrurile s-au inrautatit. Si indicii bursiei, si moneda nationala au suferit din cauza scaderii bursei americane, la fel, de altfel, ca si celelalte burse internationale.

Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis prima sedinta a saptamanii in scadere, cu o corectie mai accentuata pentru titlurile Societatilor de Investitii Financiare (SIF). Cotatiile celor mai lichide zece companii, incluse in indicele BET, au inregistrat o pierdere medie de 0,57%. Indicele care reflecta trendul pietei, BET-C, a coborat cu 0,61%, in timp ce cotatia titlurilor SIF a pierdut 2,39%.

"Avem o corelare pozitiva si se poate spune ca in ultima vreme cam ceea ce se intampla in lume ne influenteaza si pe noi", a declarat presedintele BVB, Septimiu Stoica. El a mai spus ca, pe de alta parte, pe piata bursiera romaneasca exista si particularitati specifice, iar comportamentul nu este totalmente identic, de aceea nu se poate spune intotdeauna cu certitudine ca ceea ce se intampla pe o piata este numai o consecinta a ceea ce se intampla pe alte piete. Si moneda nationala s-a depreciat, ieri, pe fondul acestui declin al burselor internationale. Cursul de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat cu 1,9 bani fata de sfarsitul saptamanii trecute, la 3,3995 lei/euro, nivel ce reprezinta maximul ultimei luni pentru raportul euro/leu.