In ultimele doua luni, cresterea valorii unitare la fondurile facultative a fost de 1%
Datele statistice de la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private arata ca randamentul fondurilor facultative este sub cel al depozitelor bancare. In perioada 3 august (prima data a raportarii oficiale) - 12 octombrie (ultima), cresterea valorii unitare a fondului Ing a fost de 1,49%, la Pensia Mea de 0,42%, la BCR Prudent de 0,69%, la AZT Moderato de 1,09%, iar la AZT Vivace de 0,66%. Cum perioada de timp luata in calcul este de peste doua luni, daca se mentine actualul randament, rezulta ca anual cea mai mare crestere la fondurile facultative va fi la Ing de 8,94%. Scazind insa comisionul perceput de fond la transformarea banilor in unitati, avem o dobinda anuala a banilor de 5%. In prezent, dobinda actuala la depozitele bancare este de 7-8%.

Daca am compara actualul randament al fondurilor facultative plecind de la data lansarii acestora, atunci situatia ar fi chiar ingrijoratoare. Pentru ca, in cele sase luni care au trecut de la lansarea pensiilor facultative, observam ca avem cel mai bun randament la Ing, de 2,4%. Dar in acest ritm salariatul, care a incheiat in acest an o pensie facultativa, va avea dupa 12 luni in cont doar banii pe care i-a dat. Mentionam ca, la inceput, o persoana care s-a inscris la un fond de pensii facultative a cumparat o unitate de fond la pretul de 10 lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.