Ministerul de Finante vrea sa arate la ce nivel ar trebui sa se situeze dobanzile pe termen lung prin emiterea de obligatiuni pe termen de 5-10 ani. "Incercam sa setam repere pentru dobanzi", a declarat, ieri, Dragos Neacsu, secretar de stat in cadrul Ministerului de Finante, la un seminar organizat de Grupul de Economie Aplicata (GEA). El a explicat ca in tarile vecine care au aderat la Uniunea Europeana la 1 mai 2004, exista deja titluri de stat emise pe piata interna pe termene de 15-20 de ani.

"Romania n-a avut acces la finantare pe termen lung nici macar pe pietele externe", a precizat Neacsu. Prin urmare, noul secretar de stat pe probleme de trezorerie vrea sa recupereze rapid decalajul fata de tarile vecine. "In toamna acestui an sau cel mai tarziu la inceputul lui 2006 vom lansa eurobonduri (n.r. - obligatiuni pe pietele externe) pe termen de 15 ani. Am inceput discutii pregatitoare si pentru obligatiunile pe 30 de ani ce vor fi emise fie pe pietele europene, fie pe cea japoneza", spune Neacsu.

O alta prioritate este refinantarea datoriei publice. Practic, imprumuturile interne sau externe contractate pana acum ar putea fi rambursate din bani obtinuti din noi credite. "Prima prioritate este refinantarea. Pentru obligatiunile cu scadenta in noiembrie, se plateste o dobanda anuala de 11,5 la suta/an, in timp ce pentru un imprumut nou pe termen de 15 ani, statul roman poate obtine o dobanda de 4,5 la suta", a exemplificat Neacsu. Noul sef al trezoreriei are in vedere si separarea problemelor datoriei de stat de ciclul electoral.

"In cursul acestui an dorim sa infiintam o agentie de management a datoriei publice. Scopul acesteia va fi izolarea riscurilor aferente ciclului politic care cresc costul imprumuturilor si managementul profesionist al datoriei publice", spune Neacsu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.