Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca a fost, in trimestul al doilea al anului, de aproape 60%, cu peste zece puncte mai mica decat tinta de 70%, stabilita pentru anul 2010, prin Strategia de la Lisabona, iar rata somajului BIM a fost de 6,5%, informeaza Institutul de Statistica

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in al doilea trimestru al anului 2007 populatia activa a Romaniei era de 1,1 milioane de persoane, din care 9.443.000 de persoane ocupate si 660.000 de someri BIM (definiti conform criteriilor Biroului International al Muncii). Rata de activitate a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 63,9%, iar rata de ocupare a populatiei in varsta de munca a fost de 59,6%, nivel apropiat celui inregistrat in trimestrul corespunzator din anul precedent (59,7%), dar superior celui din trimestrul anterior (57,2%).

Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele in varsta de munca s-a inregistrat in randul absolventilor invatamantului superior (85,8%). Pe masura scaderii nivelului de educatie scade si gradul de ocupare. Astfel, dintre persoanele cu nivel mediu de educatie erau ocupate 65,1% si numai 41,2% dintre cele cu nivel scazut de educatie, potrivit NewsIn.

Salariatii detin in continuare cea mai mare pondere (65,8%) in totalul populatiei ocupate. In trimestrul al doilea al anului 2007, lucratorii pe cont propriu si lucratorii familiali neremunerati reprezinta 32,6% din populatia ocupata.

Distributia pe grupe de ocupatii releva ca agricultorii si lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit reprezentau peste un sfert din totalul populatiei ocupate, urmati de mestesugarii si lucratori calificati in meserii de tip artizanal (16,2%). Repartitia populatiei ocupate pe activitati ale economiei nationale arata ca sectorul agricol concentra 30,1% din totalul persoanelor ocupate. In activitatile neagricole erau ocupate 6.597.000 de persoane, ponderi semnificative in randul acestora fiind detinute de cele care isi desfasurau activitatea in industria prelucratoare (31%), in comert (16,8%) si in constructii (10,5%).


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.