Nivelul de 1,08% inregistrat de rata lunara a inflatiei in luna septembrie a.c. - cel mai ridicat nivel lunar din aceast an - nu a marcat, cum se grabesc sa afirme unii analisti, incetarea trendului de scadere constanta a inflatiei

Chiar daca rata anuala a inflatiei (masurata septembrie 2007/septembrie 2006) a crescut cu 1 punct procentual peste cea aferenta lunii august, de la 5% la 6%, trendul dezinflationist nu s-a inversat.

Subliniem ca tendinta preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei este reflectata de rata medie anuala a inflatiei. Acest barometru al dezinflatiei confirma si de aceasta data ca trendul dezinflationist nu a fost intrerupt "brutal" in luna septembrie. Procesul de dezinflatie nu si-a schimbat traiectoria. Efectele secetei prelungite doar l-au aplatizat. Dezinflatia nu a cedat. Calculele demonstreaza.

Rata medie anuala a inflatiei (rata mobila) a scazut luna de luna si-n acest an. Cu un pas de 0,4 puncte procentuale in lunile primului trimestru si de 0,3 in cele ale trimestrului II. Apoi pasul s-a micsorat la 0,2 in luna iulie, respectiv la 0,1 puncte procentuale in luna august. Iar in septembrie rata medie anuala a inflatiei a stationat (pentru moment) la 4,3%.

Incepand cu anul 2000, rata medie anuala a inflatiei (media ultimelor 12 luni raportata la media celor 12 luni precedente) a scazut an de an, de la 45,7% (anul 2000) la 9,0% in 2005, apoi la 6,6% in 2006, respectiv la 4,3% in septembrie 2007. Cea din urma rata medie anuala a inflatiei releva ca, chiar si cu aceasta cocoasa a preturilor din luna septembrie, traiectoria dezinflatiei nu si-a schimbat directia.

Rata medie anuala a inflatiei - prin nivelul inregistrat de 4,3% - reflecta continuarea procesului de dezinflatie si constituie unul dintre indicatorii de convergenta nominala. Inflatia nu a luat-o razna, cum uneori se mai afirma.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.