Daca proiectul Legii bugetului pe anul viitor va fi votat politic in forma actuala, „negocierile" se vor muta in strada

Proiectiile bugetare pe 2008, anuntate si asumate recent de guvern, sunt considerate „ostile lucratorilor" de catre liderii confederatiilor sindicale reprezentative la nivel national. Ei ameninta ca vor organiza „o greva de avertisment de doua ore la nivel national" si chiar actiuni de strada, daca autoritatile nu le vor lua in seama punctele de vedere.

Principalul indicator pe care este construit bugetul pe anul 2008 de catre guvern este, in opinia liderilor sindicali, salariul minim pe economie de 450 RON/luna, aparut ca prin minune in proiectul viitoarei legi. Ceea ce este de neconceput, pentru ca "prin definitie, salariul minim este recompensa baneasca lunara prin care care fiinta umana isi poate asigura capacitatea de a fi apta de munca in fiecare zi", iar cosul minim de consum arata un necesar de 700 de lei/luna.

Acest argument, alaturi de altele mai vechi (cota unica, fiscalitatea ce apasa forta de munca si ignorarea partenerilor sociali in momentul in care a fost elaborat proiectul) i-au determinat pe reprezentantii angajatilor sa aclame respingerea, in bloc, a bugetului pe anul viitor. Confederatiile sindicale reprezentative la nivel national - BNS, CNS Cartel ALFA, CNSLR Fratia si CSDR - au decis sa inceapa demersurile pentru organizarea de actiuni comune de protest.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.