Preturile au crescut saptamana trecuta patru zile la rand, inregistrand vineri un nou record, dupa ce Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a declarat ca se va muta din nordul Irakului inapoi in Turcia, amenintand guvernul de la Ankara.

Pretul titeiului Brent, tranzactionat pe piata londoneza a scazut la 80,38 dolari/baril.

In ultimele luni, pretul petrolului a ramas la o valoare de peste 80 de dolari, dupa ce a crescut de la sub 70 de dolari la jumatatea lunii august, sporire alimentata de ingrijorarile privind rezervele pentru sezonul de iarna si depreceirea record a dolarului american, fapt ce i-a determinat pe speculantii la bursa sa cumpere petrol ca valoarea mobiliara cu grad ridicat de risc.

Dolarul a reusi intre timp sa castige teren in fata monedei europene si a yenului japonez insa unii analisti afirma ca moneda americana ramane inca principalul factor de influenta asupra preturilor la petrol, in ciuda revitalizarii riscurilor geopolitice intr-o regiune ce produce o treime din titeiul folosit la nivel global.

Guvernul turc a cerut in aceasta saptamana un vot in Parlament pentru a aproba o ampla operatiune militara indreptata impotriva rebelilor kurzi ce folosesc nordul Irakului drept baza pentru atacurile din Turcia.