Pretul titeiului a atins luni un nou nivel record de 84,22 dolari/baril, valoare sustinuta de tensiunile dintre Turcia si Irak, de ingrijorarile legate de rezervele pentru sezonul de iarna si deprecierea dolarului american, informeaza Reuters, citat de NewsIn

Preturile au crescut saptamana trecuta patru zile la rand, inregistrand vineri un nou record, dupa ce Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a declarat ca se va muta din nordul Irakului inapoi in Turcia, amenintand guvernul de la Ankara.

Pretul titeiului Brent, tranzactionat pe piata londoneza a scazut la 80,38 dolari/baril.

In ultimele luni, pretul petrolului a ramas la o valoare de peste 80 de dolari, dupa ce a crescut de la sub 70 de dolari la jumatatea lunii august, sporire alimentata de ingrijorarile privind rezervele pentru sezonul de iarna si depreceirea record a dolarului american, fapt ce i-a determinat pe speculantii la bursa sa cumpere petrol ca valoarea mobiliara cu grad ridicat de risc.

Dolarul a reusi intre timp sa castige teren in fata monedei europene si a yenului japonez insa unii analisti afirma ca moneda americana ramane inca principalul factor de influenta asupra preturilor la petrol, in ciuda revitalizarii riscurilor geopolitice intr-o regiune ce produce o treime din titeiul folosit la nivel global.

Guvernul turc a cerut in aceasta saptamana un vot in Parlament pentru a aproba o ampla operatiune militara indreptata impotriva rebelilor kurzi ce folosesc nordul Irakului drept baza pentru atacurile din Turcia.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.