Transporturile genereaza o parte importanta din poluarea care afecteaza mediul inconjurator la nivelul UE. Dupa angajamentul privind reducerea emisiilor de CO2 si producerea unor automobile mai putin poluante, Comisia Europeana (CE) a aprobat doua masuri menite sa ofere solutii pe termen lung pentru obtinerea si utilizarea unor surse de energie "prietenoase" cu mediul inconjurator si pentru dezvoltarea unor sisteme de transport nepoluante.
Una dintre cele doua masuri vizeaza demararea unui program integrat de cercetare care sa dezvolte noi tehnologii care sa permita circulatia autovehicolelor alimentate cu hidrogen. Programul se va desfasura in parteneriat public-privat in urmatorii sase ani, iar contributia forurilor europene va fi de circa 470 milioane de euro. Cea de-a doua prevede introducerea autovehicolelor care utilizeaza hidrogenul ca si combustibil. Pentru a nu crea probleme, aceste automobile vor face obiectul unor reglemetari suplimentare, care sa le certifice celor care le cumpara ca sunt la fel de sigure ca si cele care utilizeaza combustibili fosili sau electricitate. Una dintre sursele pentru obtinerea hidrogenului ar putea fi dioxidul de carbon rezultat in urma proceselor de productie din industrie.
Noile prevederi se inscriu pe linia deschisa de UE privind protectia mediului. Cea mai mare parte a normelor adoptate de Comisie in ultima perioada fac referire la acest aspect. In plus, sume importante vor fi alocate prin fondurile structurale dezvoltarii sistemelor industriale ecologice si gasirii unor surse de energie nepoluante.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.