In timp ce autoritatile se bat cu pumnii in piept pentru succesele lor in materie de imbunatatire a climatului investitional, doua dintre cele mai importante state ca pondere la acest capitol, pe plaiuri mioritice ne critica acid.
In primul rand spaniolii afirma ca Romania, Bulgaria si Slovacia sunt tarile cu economiile cel mai putin atragatoare pentru investitori, scrie presa spaniola. Ea se bazeaza pe un studiu realizat de scoala Economica IESE a Universitatii din Navarra, ai carui autori au analizat aspecte privitoare la sansele de investitii, tipul de economie, asteptarile in ceea ce priveste cresterea economica, pietele de capital, sistemul de impozitare sau spiritul antreprenorial al populatiei.
Spaniolii considera ca factorul cel mai important in atragerea investitorilor straini este cel fiscal, iar printre punctele slabe se numara somajul, pietele de capital mici, care nu dispun de lichiditati, si economiile slab dezvoltate.
In al doliea rand, firmele americane care au investit in Romania sunt nemultumite de piata muncii din aceasta tara si de impactul pe care il pot avea evolutiile politice asupra mediului de afaceri, apreciaza consilierul economic din cadrul Ambasadei SUA, Blair LaBarge.
In timp ce restul Europei cauta sa imbunatateasca competitivitatea, legislatia muncii s-a liberalizat mai incet in Romania. Firmele care au investit in Romania se plang constant de acest aspect, putand constitui un stegulet galben pentru potentialii investitori. "Cresterea salariilor este un lucru bun, insa, daca aceasta crestere depaseste productivitatea reprezinta un pericol", a explicat LaBarge.
In opinia sa, evolutiile politice din acest an au condus la amanarea unor modificari legislative, precum Legea investitiilor, lucru care va avea un impact negativ asupra mediului de afaceri.
Acesta mai spune ca in Romania se impune introducerea unor pachete de stimulente financiare care sa completeze cadrul legal, in vederea atragerii de investitori.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.