Seful Fiscului, Daniel Chitoiu, si cel al Garzii Financiare, Adrian Cucu, si-au asigurat viitorul financiar facindu-se consultanti fiscali. Ei si alti inalti functionari din Ministerul Finantelor vor cistiga extrem de bine de pe urma modificarii uneia dintre cele mai importante legi ale Romaniei - Codul de procedura fiscala - in sensul oferirii de carne de lucru pentru consultantul fiscal. Daniel Chitoiu este chiar demnitarul care a conceput aceste modi-ficari din Codul de procedura fiscala. „Declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal in conditiile legii cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea“, prevede noua forma a Codului de procedura fiscala.

Regula se va aplica de la 1 ianuarie. Mai precis, firmele se vor lovi de ea in luna februarie, atunci cind se depun bilanturile pe anul 2007 si, acolo unde este cazul, Declaratia anuala de profit. Potrivit Directiei de Comunicare din Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), aceasta declaratie fiscala, cunoscuta mai bine ca Formularul 101, este singura vizata de Codul de procedura fiscala, adica singura care necesita semnatura unui consultant fiscal. Evidentele ANAF arata ca Formularul 101 trebuie depus anul viitor de nu mai putin de 552.333 de firme din toata tara.

O mare problema, pentru ca numarul consultantilor fiscali este foarte redus. Mai precis, la aceasta ora sint inregistrati 1.557 de consultanti fiscali activi la nivelul intregii tari, adica, in medie, 354 de firme per consultant. Este posibil ca numarul lor sa mai creasca putin pentru ca mai sint inca pe atitia inactivi. Practic, decizia Finantelor a creat o piata imensa pentru serviciile acestor consultanti fiscali. „Propunerea aceasta avantajeaza pecuniar in mod vadit breasla consultantilor fiscali, singura care a participat la dezbaterea prevederii cind era inca in proiect“, ne-a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Acestea fiind cifrele, este de asteptat ca in primele luni ale anului viitor firmele din Romania sa se chinuiasca serios sa faca rost de semnatura unui consultant fiscal. Calvarul care asteapta firmele private, provocat de aceasta modificare a Codului de procedura fiscala, va fi cu atit mai mare cu cit jumatate dintre consultantii activi sint in Bucuresti. Sint judete precum Calarasi, Caras-Severin sau Salaj in care sint doar doi consultanti fiscali.