Indicii bursieri au inregistrat ieri cea mai severa scadere din acest an, pierzand 10-11% * Brokerii spun ca este vorba de o "reactie emotionala"

Investitorii prezenti la Bursa de Valori au asistat ieri la cea mai severa scadere din acest an, pierderea inregistrata de indicele BET-C, care reflecta tendinta generala a pietei fiind de 9,78%, in timp ce indicele calculat pe baza evolutiei celor mai importante companii (BET) a pierdut 11,22%, informeaaza Mediafax.

"A fost un moment de panica la bursa. E greu de spus ce a determinat aceasta situatie si cat va mai dura scaderea. Consider ca nu este fundamentata acesta scadere, fiind consecinta unor reactii emotionale", a declarat Rares Nilas, directorul general al BT Securities, compania de brokeraj a Bancii Transilvania. El a adaugat ca, teoretic, trendul descendent ar trebui sa se opreasca, deoarece indicii bursieri au ajuns la nivelul de la inceputul anului.

"Piata a scazut destul de mult. S-ar putea sa se opreasca aici. Practic, castigul din primele doua luni ale anului a fost anulat. De la sfarsitul lunii februarie, actiunile au coborat cu circa 40%. Piata ar putea sa mai scada, din inertie, cu 2%-3%", a opinat Nilas. Comparativ cu inceputul anului, indicii BET si BET-C mai pastreaza un avans de numai 3,09%, respectiv 2,12%. Banca Transilvania a fost ieri cel mai tranzactionat emitent, cu operatiuni in suma de 103 miliarde de lei, pierderea la nivelul pretului fiind de 13%, pana la 12.000 de lei.

A doua banca listata la categoria I, BRD Groupe Societe Generale, a scazut cu 12%, pe un volum de tranzactionare de 7,2 miliarde de lei. Corectii la fel de abrupte au consemnat si alte companii cu lichiditate ridicata. Cotatiile Rompetrol Rafinare si Petrom au coborat cu 12%, respectiv 11%. La inchiderea sedintei, valoarea unitara a acestor titluri s-a oprit la 812 lei (Rompetrol) si 3060 lei (Petrom). Societatile de investitii financiare au urmat si ele declinul general, scaderea indicelui BET-FI fiind de 11,62%.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.