Actiunile Fondului Proprietatea la doar 15 firme dintr-o suta insumeaza 4,5 miliarde de euro
Datele matematice arata ca valoarea detinerilor Proprietatea la cele mai bune 15 companii ajunge la 4,517 miliarde de euro, mult peste capitalul declarat al fondului, de 3,9 miliarde de euro. In acest calcul s-a folosit valoarea de piata a companiilor prezentate mai jos din Topul celor mai valoroase 100 de companii romanesti pe anul 2006 si am inmultit cu procentul detinut de Proprietatea. Cei mai multi bani vin din detinerile la Petrom (1,8 miliarde de euro), Hidroelectrica (537 de milioane de euro), Romgaz (344 de milioane de euro), precum si de la companiile de distributie a energiei electrice. Curios, dar actiunile pe care Fondul Proprietatea le are la primele zece firme valoreaza 3,85 miliarde de euro, aproape cit capitalul social declarat.

Cu siguranta, valoarea actiunilor Fondului Proprietatea, in momentul listarii lor pe bursa, va fi mai mare decit valoarea nominala a actiunii. Cel putin asa ar trebui sa fie daca tinem cont de „zestrea“ fondului. Cu alte cuvinte, persoanele care au optat pentru actiuni la Proprietatea vor primi mai multi bani decit cele care au optat pentru despagubiri. E drept, exista un risc: nu se stie data la care se va lista Fondul Proprietatea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.