Credeti ca se poate intampla si la noi o situatie similara cu cea din Statele Unite, cand a avut loc o furtuna financiara pe piata imobiliara, avand in vedere rau-platnicii nostri la credite?

Pietele financiare sau cele imobiliare din Statele Unite au un grad de dezvoltare incomparabil mai ridicat decat al celor din Romania si chiar decat al celor din multe tari europene. De aceea, evenimentele care au afectat piata imobiliara din SUA cred ca trebuie privite in Romania in primul rand ca o lectie, care evidentiaza consecintele negative care pot aparea atunci cand se urmareste dezvoltarea unui anumit segment al pietei fara evaluarea atenta a riscurilor. Suntem siguri ca autoritatile si institutiile autohtone au tras deja invatamintele necesare din problemele cu care s-au confruntat pietele din SUA si vor sti sa evite aparitia unei situatii similare in Romania.

Care sunt, in opinia Dvs., efectele turbulentelor de pe pietele internationale asupra BVB? Un vechi dicton din lumea afacerilor spune ca atunci cand SUA stranuta, Europa face guturai...

Una dintre caracteristicile turbulentelor la care faceti referire a fost data de teama investitorilor ca nivelul lichiditatii pietelor financiare se va restrange la nivel mondial ca urmare a problemelor aparute la nivelul pietei creditelor „subprime” din SUA. De aceea, unii investitori internationali au devenit mai prudenti in a realiza investitii in tarile emergente, ceea ce a determinat o usoara depreciere a monedelor din unele tari din aceasta categorie. Chiar si pietele bursiere emergente au fost afectate usor de atitudinea de expectativa a investitorilor de portofoliu straini si acest lucru este posibil sa se fi vazut si in evolutia indicatorilor de la BVB. Datele statistice par a confirma aceasta ipoteza, intrucat luna august a fost prima din acest an in care valoarea cumpararilor realizate pe piata bursiera de catre nerezidenti a fost inferioara vanzarilor. In luna septembrie a venit insa decizia FED de a reduce cu 0,5 puncte procentuale dobanda sa de politica monetara, masura care se doreste a indeparta ingrijorarile privind accesul la lichiditate la costuri rezonabile. Daca se va intampla acest lucru, atunci este de asteptat ca atentia investitorilor de la BVB sa se concentreze in primul rand catre analizarea datelor fundamentale ale companiilor prezente pe piata bursiera si sa ia decizii de plasament pe baza acestora, chiar daca vor fi in continuare sensibili si la evolutiile pietelor financiare internationale.

Cu cine colaboreaza Bursa de Valori Bucuresti?

La nivel intern, Bursa de Valori Bucuresti colaboreaza cu toate institutiile care sunt interesate de dezvoltarea pietei bursiere din Romania. Pana acum, am incheiat parteneriate de cooperare bilaterala (MoU) cu noua burse straine, prin care se asigura un cadru eficient pentru schimbul de experienta si de informatii. In unele cazuri, cum ar fi MoU incheiat cu Bursa de Valori din Viena, colaborarea a avut ca obiect si unele proiecte specifice, cum ar fi lansarea in comun a indicelui ROTX sau diseminarea informatiilor de tip bursier.

Cum merge colaborarea cu Bursa de la Chisinau?

BVB are incheiat in anul 2006 un Acord de Cooperare (MoU) cu Bursa de Valori a Moldovei, in cadrul caruia am stabilit cateva directii asupra carora suntem interesati in colaborarea noastra viitoare. Suntem in contact cu colegii nostri de la Chisinau si, in momentul in care impreuna vom finaliza proiecte concrete, le vom aduce imediat la cunostiinta opiniei publice.

Cine va candida in locul lui Cristian Sima, la Consiliul de Administratie al BVB? (n.r. Cristian Sima a demisionat din CA al BVB pe 2 august, explicand la vremea respectiva ca a recurs la aceasta masura deoarece ii deranja pe membrii Consiliului Bursei.)

Bursa a primit deja cateva candidaturi pentru locul ramas vacant in Consiliul Bursei, existand posibilitatea ca pana la tinerea AGAO sa-si faca cunoscuta intentia de a candida si alte persoane. (Gh. Plesu, Vasile Epure, Marius Plugaru, Mircea Botta, Constantin Lupu). Desemnarea celui de-al 9-lea membru al Consiliului Bursei va avea loc in cadrul primei AGAO a Bursei, care se va desfasura in 19-20 octombrie.

Vanzarea a 75% din actiunile Rompetrol a nascut la vremea respectiva o intreaga disputa intre BVB, reprezentantii Rompetrol, CNVM si Asociatia Brokerilor. De ce s-au oprit de la tranzactionare actiunile Rompetrol asa tarziu? Contractul fusese semnat pe 24 august.

In ceea ce priveste vanzarea a 75% din actiunile The Rompetrol Group N.V. trebuie sa facem precizarea ca BVB nu a fost parte a niciunei dispute. Tranzactionarea titlurilor Rompetrol Rafinare Constanta (simbol bursier: RRC) au fost oprite de la tranzactionare la doar cateva minute dupa ce informatia privind The Rompetrol Group N.V. a fost facuta publica si a avut in vedere asigurarea conditiilor pentru informarea cat mai completa a investitorilor asupra detaliilor referitoare la operatiunea la care va referiti. Imediat ce BVB a primit noi informatii, acestea au fost puse imediat la dispozitia publicului. La momentul respectiv, BVB chiar a explicat pe larg, printr-un comunicat de presa, conditiile care au determinat oprirea de la tranzactionare a titlurilor RRC, fara ca acest lucru sa aiba caracterul unei dispute cu niciuna dintre entitatile pe care le-ati mentionat.

Cum apreciati evolutia Bursei in acest an? (Din punctul de vedere al lichiditatii, al tranzactionarii, etc.)

Pentru participantii pe piata bursiera, anul 2007 a adus pana acum evolutii extrem de interesante. Valoarea totala a tranzactiilor din acest an a depasit deja rulajul total al pietei din intreg anul trecut, iar media zilnica de tranzactionare se afla in prezent la peste 50% peste cea din anul trecut. Este interesant de observat ca in acest an nu a mai fost evidenta sezonalitatea care caracteriza in mod obisnuit activitatea de tranzactionare din ringul Bursei, cand lunile de vara aduceau si scaderi ale lichiditatii. In acest an, doar luna septembrie a adus o scadere ceva mai importanta a lichiditatii generale a pietei, in toate celelalte luni ale anului inregistrandu-se o activitate destul de intensa la BVB. De asemenea, anul 2007 a marcat si introducerea la tranzactionare a primelor instrumente financiare derivate de la BVB, unul dintre principalele proiecte pe care ni le-am propus pentru acest an.

Cat de mult va creste influenta evolutiilor de pe pietele externe pe piata interna, in momentul in care vom avea euro?

Analistii pietei bursiere au vorbit foarte mult in acest an de faptul ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a adus o crestere a gradului de corelare a pietei bursiere locale cu cea a pietelor bursiere internationale si din regiune. Odata cu renuntarea la moneda nationala si adoptarea euro ne asteptam ca sa devina si mai evidenta corelarea cu alte piete bursiere europene. De asemenea, adoptarea euro va elimina pentru investitorii straini riscul valutar, asociat fluctuatiilor cursului de schimb RON/EUR, ceea ce va face piata bursiera si mai atractiva pentru investitorii nerezidenti.

Care mai e situatia in ceea ce priveste listarea la BVB a Erste Bank? Daca se va lista, ce se va intampla? La ce sa se astepte actionarii?

Listarea actiunilor unei compani straine la BVB va reprezenta o premiera pentru piata de capital din Romania, dupa ce incepand cu anul trecut au putut fi tranzactionate la BVB seriile de obligatiuni emise de Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii. Prin listarea Erste Bank la BVB, investitorii autohtoni vor putea realiza plasamente in titluri care vor fi tranzactionate concomitent pe alte doua burse europene (cea din Viena si cea din Praga), situatie care ar putea crea oportunitati de arbitraj. De asemenea, investitorii romani vor putea face comparatii intre modul in care intelege o companie straina sa respecte standardele de guvernanta corporativa si modul in care sunt acestea respectate de catre companiile autohtone si speram ca acest demers sa evidentieze, o data in plus, progresele pe care le-a realizat in acest sens piata de capital din Romania si companiile listate la BVB.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.