Clasamentul din acest an al primilor 100 de multimilionari est-europeni, realizat de revista poloneza „Wprost”, contine, intr-adevar, 43 de rusi
Ucrainenii, plasati pe locul al doilea, sunt in numar de 24. Cel mai bogat afacerist roman nu e Gigi Becali, secondat de Ion Tiriac, ci Dinu Patriciu. Asta fiindca saptamanalul varsovian a apucat sa includa cresterea de cinci ori a averii petrolistului roman dupa vanzarea a 75% din Rompetrol catre kazahii de la KazMunaiGaz. Toate aceste precizari sunt importante pentru ca ziare romanesti cu pretentii au preluat informatia fara sa o verifice la sursa.
Reluam stirea in varianta corecta. Averea celor mai bogati 100 de multimilionari din Europa Centrala si de Est insumeaza 390,69 miliarde dolari in 2007 fata de 275,5 miliarde in 2006. Din cei 100 de bogatasi, 72 sunt miliardari, comparativ cu 54 in anul precedent. Topul „Wprost” este alcatuit in principal pe seama valorii de piata a actiunilor detinute, participantii la realizarea acestuia spunand ca majorarea averilor si-a gasit determinanti in cresterea valorii actiunilor si legalizarea proprietatilor. Totusi, pe langa actiuni, s-ar putea adauga la fel de bine si cresterea preturilor imobilelor. Iar daca mai punem la socoteala ca ierarhia e dominata de rusi, se observa ca nu s-au scumpit doar casele, terenurile si participatiile la diverse companii, ci si petrolul, gazele, cuprul, nichelul, aluminiul etc.

Recorduri de viteza
Asadar, clasamentul celor mai bogati 100 care au speriat Estul contine 43 de rusi, 24 de ucraineni, 15 polonezi, 8 romani, cate 3 cehi, sarbi, croati si un singur bulgar - Vasil Bojkov, proprietarul clubului de fotbal TSKA Sofia. Iar mai important decat numarul rusilor, care alta data reprezentau mai mult de jumatate din top, sunt banii pe care i-au strans: 275,25 miliarde dolari - aproape trei sferturi din total. Cea mai spectaculoasa schimbare din 2007 este surclasarea liderului din ultimii trei ani - Roman Abramovici (22 miliarde dolari) - de catre Oleg Deripaska (30 miliarde dolari). Pentru a putea face acest salt, Deripaska si-a marit averea de 2,3 ori, in vreme ce patronul de la Chelsea a reusit sa adauge la ce detinea doar 2,5 miliarde. Important este ca Abramovici sa nu ajunga in urmatorii ani ca Hodorkovski, care in 2002 si 2003 ocupa fotoliul de lider pentru ca acum sa se afle la doua pozitii de iesirea din top (locul 98).
Este firesc ca, la aceste ritmuri ametitoare de crestere a averilor rusilor, urmasii lui Ford, Rockefeller sau Rothschild sa aiba motive sa le tremure seifurile cand vad ca lor le-au trebuit generatii sa puna deoparte 30 miliarde dolari, iar lui Deripaska - doar 5 ani. Insa topul miliardarilor Estului nu e o poveste de succes ca aceea a lui Bill Gates, ci seamana mai mult cu lupta la sefia Cosa Nostra dintre John Gotti si Paul Castellano. Deripaska a fost acuzat recent de presa germana ca ar avea legaturi cu Mafia.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.