In cazul majorarii dobanzilor, populatia ar mai putea aloca inca 1% din venit pentru rambursarea imprumuturilor
Populatia a obtinut, in primele opt luni din 2007, un volum al creditelor bancare aproape similar cu cel solicitat pe tot parcursul anului trecut. Implicit, gradul de indatorare a inregistrat o crestere semnificativa. Numai in luna august, nivelul s-a majorat cu aproape un punct procentual, ca urmare a ritmului record inregistrat pe segmentul finantarilor in valuta.
Creditele totale obtinute de populatie a depasit, in luna august, echivalentul a 57 miliarde de lei. Raportat la numarul total de salariati din economia nationala, principalii solicitanti de finantari bancare, imprumutul mediu aferent unei persoane se ridica la peste 12.000 lei (aproximativ 3.650 euro). Pentru comparatie, la inceputul anului, creditul mediu aferent fiecarui salariat nu depasea 8.700 lei (circa 2.500 euro).
Adica, imprumuturile populatiei s-au majorat cu aproape 40% in primele opt luni. Pe de alta parte, ultimele date publicate de Institutul National de Statistica arata faptul ca, in perioada ianuarie - iulie 2007, salariul mediu net s-a majorat cu aproximativ 13%. Astfel, gradul mediu de indatorare aferent angajatilor a depasit 24% din venitul net, fata de 20,4% la inceputul anului curent.

Riscul unor rate lunare mai mari
Pe langa majorarea gradului de indatoare intr-un ritm accelerat, riscurile din perioada urmatoare pot determina majorarea ratelor lunare platite de persoanele fizice. Astfel, oficialii Bancii Nationale au subliniat faptul ca, pe termen scurt, perspectivele inflatiei s-au inrautatit. In plus, interventiile bancii centrale in piata monetara
s-au schimbat, BNR atragand lichiditatea in depozite cu o dobanda fixa de 7%, nu variabila ca pana acum. De aceea, unii analisti considera ca, pana la sfarsitul acestui an sau in prima parte din 2008, BNR ar putea decide majorarea dobanzii de politica monetara.
Cele mai recente date indica faptul ca, in iulie, dobanda anuala efectiva a unui credit de consum in lei era de 18,17%, in timp ce rata aferenta imprumuturilor pentru locuinte se situa la nivelul de 9,49%. Iar cum aproape 53% din soldul total al creditelor sunt acordate in moneda nationala (din acestea, peste 90% sunt finantari pentru consum), rezulta ca, in cazul majorarii dobanzilor in lei cu un punct procentual, efortul financiar va reprezenta aproape 0,4 procente din venitul net. Adica, la nivelul intregii economii, gradul de indatorare risca sa se apropie de 24,8% din salariul mediu net.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.