Anul trecut, functionarul mediu la stat a castigat aproape de doua ori salariul mediu pe economie
Datele statistice prezinta un tablou curat capitalist - salariile sunt mari acolo unde se invart cei mai multi bani (banci, energie, telecom), si nu neaparat unde se produc cele mai multe marfuri (gen masini, confectii sau grau). Doar statul face in continuare o nota discordanta, oferind salarii mai „tari" decat poate da economia.
Un studiu prezentat ieri de Institutul National de Statistica vine sa confirme incalzirea pietei muncii din Romania - in timp ce anul trecut, numarul salariatilor a crescut cu numai 2,3% (pana la 4,66 milioane persoane), salariul mediu brut a crescut cu 18,4% (pana la 1.146 lei).
Piata a continuat sa se incalzeasca de o maniera inegala. Comparativ cu media pe economie (866 lei), castigul salarial mediu lunar net din anul 2006 a fost mai mare de 2,6 ori in intermedieri financiare, cu 81,9% in administratie publica, cu 75,1% in industria extractiva, cu 55,7% in energie electrica si termica, gaze si apa, cu 23,2% in invatamant, cu 22,7% in transport, depozitare si comunicatii.
34 de judete cu salarii sub media nationala
Sub media pe economie s-au situat castigurile salariale medii lunare nete din hoteluri si restaurante (cu 38,3% sub medie), comert (-24,8%), industrie prelucratoare (-15,6%), sanatate si asistenta sociala (-5%), tranzactii imobiliare (-4%).
Femeile au castigat in medie cu 160 lei mai putin decat barbatii, realizand un castig salarial brut lunar de 1.062 lei (fata de 1.222 lei al barbatilor) si un castig salarial net lunar de 803 lei (fata de 922 lei al barbatilor). Fata de media pe economie, castigul lunar net al femeilor a reprezentat 92,7% din cel al tuturor salariatilor.
In profil teritorial, castigul salarial mediu lunar net s-a situat sub media pe economie in 34 dintre judete


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.