Investitiile straine directe in Romania ar putea urca in acest an pana la un nivel de sapte miliarde euro in 2007, dublu, comparativ cu primul semestru al anului, a declarat pentru NewsIn vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Monica Barbuletiu
„Romania se afla la un stadiu de maturitate din punctul de vedere al investitiilor straine directe, care manifesta o tendinta crescatoare, mentinand tara pe a doua pozitie in topul statelor est- europene, dupa Polonia. In primul semestru al anului, investitiile straine au cumulat aproximativ 3,5 miliarde euro si cred ca pana la finele anului vor ajunge la peste sapte miliarde euro, un nivel similar celui inregistrat anul trecut daca nu luam in calcul privatizarea BCR, care a contribuit cu 2,2 miliarde euro”, a declarat Monica Barbuletiu.
Totodata, aceasta a anuntat ca din totalul investitiilor straine directe inregistrate in primele sase luni ale anului, 50,6% reprezinta profitul reinvestit si participatiile de capital.
In 2006, investitiile straine directe s-au ridicat la 9,1 miliarde de euro, plasand Romania pe locul doi in regiune dupa Polonia, care a avut un nivel de peste 11 miliarde euro.
„Romania poate depasi destul de repede Polonia din punctul de vedere al investitiilor straine directe atunci cand va fi aprobata legea investitiilor, cand vom avea suficiente parcuri industriale si vom reusi sa cream un balans al fortei de munca prin crearea de conditii pentru readucerea fortei de munca in tara”, a declarat Barbuletiu pentru NewsIn.
ARIS vizeaza in special investitiile straine care presupun dezvoltarea de proiecte greenfield, deoarece acestea creeaza si locuri de munca, si nu privatizari sau afaceri in domeniul imobiliar. „In prezent, ARIS are in derulare circa 73 de proiecte de tip greenfield cu o valoare totala de trei miliarde de euro care vor crea peste 3.000 de locuri de munca”, a mai spus, pentru NewsIn, Barbuletiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.