Avocatii si liderii mediului de afaceri spun ca nicaieri accesul la informatia privind detinatorii de firme nu e ingradit
Introducerea "pe ascuns" a obligativitatii, pentru Registrul Comertului, de a proteja datele cu caracter personal privind asociatii/actionarii firmelor i-a iritat cel mai mult pe reprezentantii categoriilor care utilizeaza frecvent astfel de informatii - avocati si lideri ai unor asociatii profesionale.
De cateva zile, oficiile Registrului Comertului de pe langa tribunalele teritoriale nu mai au voie sa furnizeze public informatii cu caracter personal, referitoare in special la domiciliul, adresa postala sau locul si data nasterii actionarilor societatilor comerciale inmatriculate.
Partenerii interesati nu mai pot afla, acum, decat numele si prenumele actionarului/asociatului, cu precizarea ca persoana respectiva „poate fi gasita la sediul firmei". Aceasta schimbare i-a luat prin surprindere pe cei ce desfasoara activitati in care datele de la Registrul Comertului sunt practic indispensabile.
In primul rand, modul in care a fost introdusa aceasta interdictie li se pare interlocutorilor nostri cel putin ciudat: a aparut o ordonanta de urgenta care contine un paragraf unde se aminteste ca Registrul Comertului intra sub incidenta Legii nr. 677/2001 privind protectia datelor cu caracter personal.
Printr-o ordonanta nu se modifica o lege!
"Mi se pare suspect faptul ca aceasta miscare s-a facut pe ascuns. Daca nu ar fi fost la mijloc interese speciale, ordonanta aceasta era promovata prin toate canalele de comunicare. Dar, asa, nu putem decat sa remarcam ca jocurile au fost deja facute", ne-a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). El a remarcat ca in alte tari "nici nu se pune problema sa nu ai acces la astfel de informatii, difera doar modul in care se permite accesul la ele.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.