Perioada de creditare in cazul achizitionarii unui teren poate ajunge pina la 35 de ani
Scumpirea terenurilor a facut ca multi dintre romani sa aiba nevoie de un credit bancar pentru a achizitiona parcela destinata casei de vis. In acest caz, se poate opta fie pentru credite de consum fara garantii sau cu ipoteca, fie pentru credite ipotecare destinate achizitiei de terenuri. In acest ultim caz, bancile ofera imprumuturi in moneda nationala si in valuta pe o perioada destul de lunga, 35 de ani (Banca Romaneasca, Bancpost, CEC). Totusi, este nevoie de achitarea unui avans, pentru ca majoritatea bancilor inca acorda finantare pentru maximum 75% din valoarea de achizitie. Institutiile financiare practica dobinzi cu valori cuprinse intre 5,75% (vezi BRD, dobinda fixa pe un an, apoi variaza, 6,65%) si 9,5% (Banca Transilvania, dobinda variabila), iar o valoare medie a DAE este de 9% (credit de 25.000 de euro pe 20 de ani).

Creditul imobiliar/ipotecar pentru achizitia unui teren necesita, ca documente, actul de proprietate asupra terenului (de la vinzator), declaratie pe propria raspundere a vinzatorului ca terenul nu este revendicat si nu exista litigii asupra sa si antecontract de vinzare-cumparare. Important este ca terenul vizat spre cumparare sa fie in intravilan, pentru ca bancile evita sa crediteze terenuri aflate in extravilan. O alta conditie esentiala este sa fiti declarat eligibil in urma scoringului bancii. Este bine de stiut ca, pe linga salariul de baza, bancile mai iau in considerare si alte venituri, precum dividende, pensii, drepturi de autor, chirii, stimulente, norma de hrana (vezi Bancpost) si in esenta toate veniturile stabile ce pot fi demonstrate cu acte. „Cumparatorul trebuie sa se asigure, inca de la inceput, de faptul ca vinzatorul este de acord sa incaseze banii direct de la banca. In momentul ridicarii banilor din cont exista un comision de retragere numerar pe care acesta este posibil sa nu fie dispus sa il plateasca. In cazul in care cumparatorul va conveni cu vinzatorul sa acopere si acest comision, cu siguranta vor incheia tranzactia“, spune Ruxandra Andrei, marketing&PR director la portalul financiar Finzoom.ro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.