In ultimul an, imprumuturile in valuta ale populatiei s-au dublat. Cum leul se depreciaza, ratele catre banca, exprimate in moneda nationala, vor creste
Dupa o scurta perioada de glorie a leului, creditul acordat populatiei se muta pe valuta. Raportat la luna similara a anului trecut, august 2007 consemneaza o crestere de 100,5% a creditului in valuta acordat gospodariilor, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Fata de iulie, creditul in valuta pentru persoane fizice a urcat cu aproape 15%. Ca volum al creditelor, luna august mai aduce o premiera. In ciuda masurilor luate de Banca Nationala, creditul in valuta a redevenit majoritar ca pondere in totalul creditului neguvernamental. Astfel, daca la 1 iulie creditul in moneda nationala reprezenta aproximativ 59 de miliarde de lei, iar cel in valuta doar 55 de miliarde de lei, in august ponderile sint inversate, si creditul in valuta ajunge la 62 de miliarde de lei, in timp ce imprumuturile in lei au avansat cu nici 2,5%, pina la 60 de miliarde de lei.

Revenirea creditului in valuta poate fi pusa in legatura cu evolutia leului. In contextul in care in prima parte a anului moneda nationala s-a apreciat agresiv in raport cu euro, creditul in valuta parea mai avantajos. Doar pe termen scurt insa pentru ca, in septembrie, moneda europeana a revenit pe un trend ascendent in raport cu leul. De altfel, acesta este si marele risc al imprumutului in valuta, mai ales ca majoritatea depozitelor romanilor sint in lei, nu in valuta, si nu pot compensa deci eventualele pierderi rezultate din deprecierea monedei nationale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.