Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis Instructiunea nr. 10/2004 in baza careia intermediarii de pe piata bursiera trebuie sa prezinte comisiei, incepand de anul viitor, raportari lunare privind investitiile strainilor pe aceasta piata. Documentatia trebuie sa cuprinda informatii legate de numarul de investitori intrati sau iesiti de pe piata, tara de origine si tipul investitorului - persoana fizica sau juridica.

De asemenea, trebuie specificate sumele intrate sau retrase de pe piata, precum si castigurile sau pierderile inregistrate la scadenta instrumentelor financiare derivate. Nerespectarea prevederilor instructiunii va atrage dupa sine sanctiuni ce constau, potrivit legii pietei de capital, in avertismente, amenzi sau retragerea autorizatiei de functionare. Prima raportare trebuie facuta pana pe 10 februarie 2005.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis, recent, Instructiunea nr. 10/2004 prin care intermediarii, operatorii de pe piata si cei de sistem trebuie sa trimita lunar comisiei raportari legate de investitiile strainilor pe piata de capital.

De anul viitor, brokerii, reprezentantii institutiilor de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei, operatorii de pe piata si operatorii de sistem sunt obligati sa transmita CNVM, lunar, in baza Instructiunii nr. 10/2004, raportarile cu privire la investitiile de portofoliu si cele in instrumente financiare derivate facute de straini. Investitia de portofoliu presupune plasamente in actiuni, obligatiuni, certificate de depozit negociabile, bonuri de tezaur si alte valori mobiliare. In cazul actiunilor, sunt luate in considerare detinerile sub 10% din valoarea capitalului subscris al emitentului. Raportarile trebuie sa cuprinda informatii legate de numarul de investitori intrati sau iesiti de pe piata, tara de origine si tipul investitorului, persoana fizica sau juridica. De asemenea, trebuie specificate sumele intrate sau retrase de pe piata, precum si castigurile sau pierderile inregistrate la scadenta instrumentelor financiare derivate, insumate tot dupa tara de origine. Operatorii de piata si de sistem trebuie sa transmita CNVM informatiile privitoare la vanzarile si cumpararile de valori mobiliare exprimate in lei, axate pe intermediari.

In cazul in care entitatile raportoare nu respecta prevederile acestei instructiuni, vor primi sanctiuni, potrivit Legii 297/2004, ce pot consta in avertisment, amenzi sau retragerea autorizatiei de functionare. Limita amenzilor este intre 0,5% si 5% din capitalul social al contravenientului, intre cinci milioane si 500 milioane de lei sau intre jumatate si totalitatea valorii tranzactiei. Termenul de depunere a rapoartelor la comisie este data de 10 a lunii curente pentru luna precedenta, ceea ce inseamna ca primele raportari vor trebui trimise pana pe 10 februarie pentru situatia din prima luna a anului viitor.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.