Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Isarescu a solicitat inca odata interventia Executivului, materializata intr-o politica fiscala coerenta, negandita electoral, pentru a putea stapani inflatia si deficitul de cont curent
Intr-un recent interviu, cel mai longeviv demnitar din Romania postdecembrista atrage atentia asupra faptului ca urcarea preturilor la produsele alimentare si efectul psihologic indus de deprecierea leului reprezinta riscuri pentru obiectivul BNR privind inflatia. Isarescu a mai spus ca elementul cheie pentru mentinerea echilibrului macroeconomic in Romania il reprezinta in prezent politica fiscala.
Principala ingrijorare a guvernatorului BNR sunt majorarile salariale, in special in sectorul privat. Avansul salariilor este accelerat de cresterea numarului emigrantior, care creeaza un deficit de forta de munca in Romania.
Preturile de consum al populatiei au crescut in luna august cu 0,86%, fata de 0,29% in luna precedenta, in principal pe fondul scumpirilor inregistrate la alimente, iar rata inflatiei din ultimele 12 luni a urcat la 4,96%, in crestere cu un punct procentual comparativ cu nivelul consemnat la sfarsitul lunii iulie.
"Exista doua riscuri majore pentru tinta indicelui preturilor de consum, iar amandoua au avut o evolutie nesatisfacatoare si au format o combinatie defavorabila in luna august", a declarat Isarescu, pentru Reuters, prezent la o conferinta de afaceri din orasul ungar Debrecen.
Primul dintre factorii vizati este reprezentat de "efectele intarziate ale secetei, in special asupra preturilor la alimente, mai ales la paine, iar al doilea se refera la perceptia asupra deprecierii monedei nationale, desi rata de schimb revine la nivelul de la inceputul anului".
In ceea ce priveste politica bancii centrale in materie de curs valutar, oficialul a declarat ca nu va face nici un comentariu care sa predictibilizeze jocul dintr-o piata despre care se spune ca e aproape libera. "Nu am spus niciodata ca avem o valuta care fluctueaza liber, am spus intotdeauna ca pastram optiunea de a interveni in orice moment pe piata valutara", a adaugat Isarescu.
In aceasta saptamana va avea loc si o sedinta a Consiliului de Administratie al BNR care va analiza oportunitatea unei eventuale mariri a dobanzii de referinta. Potrivit parerilor analistilor bancari sau chiar a reprezentantilor bancii centrale, aceasta va fi mentinuta la nivelul actual, de 7%. Un salt al acesteia va fi facut doar daca tavalugul extern va matura leul, fapt putin probabil dupa ultimele evolutii din piete.
BNR dispune de un numar limitat de instrumente pentru contracararea impactului inflationist, iar utilizarea in exces a ratei dobanzii ar alimenta avansul leului si ar eroda competitvitatea.
"Am stabilit tinte pentru inflatie dar trebuie sa urmarim sustenabilitatea procesului. In cazul accentuarii deficitului de contul curent, prin scaderea competitivitatii in urma actiunilor de politica monetara, trebuie sa te gandesti de doua ori daca acestea sunt instumentele corecte", a afirmat guvernatorul BNR. Isarescu spera ca BNR isi va indeplini obiectivul pentru inflatie de 3-5% pentru decembrie 2007.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.