Producătorii de jocuri pentru calculator sint decisi să ia măsuri dure impotriva celor care comercializează sau utilizează produse piratate. Campania initiată de Vivendi Universal Game, unul dintre cei mai cunoscuti producători de jocuri, este provocată de pierderile pe care companiile americane le-au suferit din cauza pirateriei. Astfel, conform raportului International Intellectual Property Alliance, in 2002, piratarea jocurilor de software in Romania a provocat pierderi de 35,2 milioane de dolari firmelor americane. In acel an, rata pirateriei a fost de 97%. Pentru 2003, pierderile au fost probabil ceva mai mici, dar tot de ordinul zecilor de milioane de dolari, dat fiind că rata pirateriei este estimată la 80%.
Miliardarii de la coltul străzii

Comercianții de produse contrafăcute sint una dintre țintele principale ale acestei campanii. Piratarea jocurilor si a produselor software este insă o activitate bănoasă. Se pot cistiga insă si zeci de milioane de lei intr-o zi. „Am avut un caz in care persoane care se ocupau cu astfel de activităti cistigau intre 50 si 80 de milioane de lei pe zi", a declarat avocatul Nicolae Burchel, managing partner Burchel & Associates. Noile reglementări prevăd amenzi cuprinse intre 100.000.000 si 400.000.000 de lei sau inchisoare intre unu si patru ani numai pentru instalarea pe computer a unui astfel de soft.
Raiduri in Internet café-uri

Și patronii de Internet café-uri trebuie să-si facă griji. „Mai putin de 5% din Internet café-urile din Romania au licentă pentru programele utilizate", a declarat avocatul Ioana Manea, asociat la firma de avocatură Burchel &Associates. Reprezentantii autoritătilor cu atribuții in domeniu vor efectua controale in Internet café-uri . Amploarea pe care a luat-o acest tip de comert este legată si de preturile mari ale jocurilor originale. Astfel, un joc nou costă chiar si 1,5 milioane de lei. „Reducerea pirateriei ar putea duce la cresterea vinzărilor, iar aceasta este posibil să atragă si cresterea preturilor", a declarat Teo Păduraru, reprezentantul Best Computers Distributions, principalul distribuitor de jocuri in Romania. Probabil că doar practicarea unor prețuri accesibile ar putea dezvolta gustul consumatorului roman pentru produse originale.