Rata lunara a inflatiei de 0,86% inregistrata in luna august a.c. - cel mai ridicat nivel lunar din aceast an - a propulsat rata anuala a inflatiei cu 1 punct procentual peste cea aferenta lunii iulie, de la 3,99% la 4,96%

In acesti parametri, apar intrebari firesti. Si-a schimbat traiectoria dezinflatia? S-a oprit procesul de dezinflatie? Categoric, nu. Chiar daca si-a incetinit viteza, dezinflatia continua.

Ritmul de descrestere al ratei medii anuale a inflatiei - ce reflecta tendinta preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei - confirma si pentru aceasta perioada procesul de dezinflatie. Seceta prelungita a redus doar viteza, a incetinit ritmul. Calculele demonstreaza. Rata medie anuala a inflatiei (rata mobila) a scazut luna de luna. Cu un pas de 0,4 puncte procentuale in trimestrul I si de 0,3 in trimestrul II a.c., acesta reducandu-se la 0,2 in luna iulie, respectiv la 0,1 puncte procentuale in luna august.

Nivelul ratei medii anuale a inflatiei, calculate conform metodologiei europene - media ultimelor 12 luni raportata la media celor 12 luni precedente - a scazut fata de 6,56% (nivel inregistrat in anul 2006 in raport cu anul 2005) cu 2 puncte procentuale in iunie 2007, cu 2,2 in iulie, respectiv cu 2,26 in august a.c. Mai exact, cea din urma rata medie anuala a inflatiei releva ca media preturilor bunurilor si serviciilor de consum al populatiei din perioada septembrie 2006 - august 2007 (in raport cu media preturilor din perioada septembrie 2005 - august 2006) a fost mai mare cu 4,30%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.