La acest capitol, investitiile in cele mai importante zone din tara au intarziat sa apara, desi, inca din anul 2005, apele minerale din Romania se vand cu succes in strainatate. O ancheta realizata de Institutul de studiere a comertului din Londra arata faptul ca in 18 capitale se comercializeaza apa minerala imbuteliata in Romania.
La sfarsitul saptamanii trecute, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) a anuntat ca a lansat licitatia deschisa de constructie pentru reamenajarea izvoarelor de ape minerale din judetele Covasna si Harghita.
Lucrarile, se precizeaza in comunicatul MDLPL, se vor executa cu sprijin financiar din Programul Phare 2006 al Comunitatii Europene. Autoritatile spun ca transformarile in zonele amintite se vor desfasura pe doua loturi, dupa cum urmeaza: Lotul 1 - Judetul Covasna (Valcele, Belin, Baraolt, Malnas Bai, Olteni - sat Bodoc, Sf. Gheorghe - Sugas Bai, Martanus, Bixad) si Lotul 2 - Judetul Harghita (Borsec, Tusnad, Szejke, Baile Jigodin, Remetea centru si bai, Baile Homorod).
Valoarea estimativa a lucrarilor este cuprinsa intre 4 si 6 milioane euro pentru Lotul 1 si intre 3,5 si 5 milioane pentru Lotul 2. Se are in vedere construirea de bai, pavilioane de odihna, pentru ape minerale, platforme, reamenajari ale izvoarelor, amenajari cu apa, construirea unei statii de epurare, reabilitari de bazine existe. De asemenea, vor fi refacute aleile pietonale, se vor schimba semnalizarea si marcajele stradale, iar iluminatul exterior si dotarile urbane vor fi radical modificate. Potrivit MDLPL, dosarul de licitatie poate fi consultat la sediul institutiei, Bd. Libertatii 12, sector 5, Bucuresti, tel: 0372.111.373; fax: 0372.111.354. Anuntul lung de licitatie poate fi gasit la www.mdlpl.ro.
Data limita de depunere a ofertelor este 19 noiembrie a.c., pana la ora 12:00.
Deschiderea publica va avea loc in aceeasi zi, ora 14:00.

O mina de aur

Comparand bogatia apelor minerale din Romania cu bogatia de titei din tarile Golfului, inca din anii 1920 efectele terapeutice ale izvoarelor din Transilvania au fost testate in intreaga Europa. In prezent, este demn de remarcat faptul ca 31 de companii aeriene se aprovizioneaza cu ape minerale ce provin din Transilvania, iar doua companii de navigatie care exploateaza vase de croaziera au achizitionat mari cantitati de apa imbuteliata la societati din zona amintita, sustinea, intr-un interviu, dr. Raul Gunther, ziarist vienez la o publicatie de prestigiu, care de mai bine de 20 de ani studia apele minerale romanesti. "Pentru prima oara in istoria apelor minerale din Romania, in 2005 s-au exportat ape minerale imbuteliate in Transilvania in orase cum ar fi Singapore, Hong-Kong, Adelaide (Australia), precum si in zone din Africa de Sud. Interesant este si faptul ca o firma din Munchen a izbutit sa transporte in cisterne, pentru o clinica medicala de recuperare, apa minerala de la un izvor de langa Oradea. Din informatiile pe care le detinem, apa minerala era destinata recuperarii si mentinerii in forma a unor fotbalisti de marca.
Cu toate acestea, dr. Gunther nu s-a ferit sa afirme ca Romania trateaza apele minerale cu o crasa indiferenta. Asadar, nepasarea autoritatilor a facut inconjurul lumii. "Nu exista nici macar un inventar al izvoarelor si al depozitelor, ca sa nu mai vorbesc de analiza acestora. Au disparut din evidente izvoare care, prin anii 1920, erau foarte cautate....".