La sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a municipiului Bucuresti (CCIRB) a avut loc, recent, reuniunea prilejuita de incheierea primei faze a proiectului italian "Regiuni ale Europei de Sud-Est impreuna pentru Dezvoltare" - RESET-D, care a constat in identificarea partenerilor din tarile implicate in proiect, Serbia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina si Romania.

Intreprinderile romanesti care vor intra in acest proiect vor beneficia de modelul italian de dezvoltare a IMM-urilor, care a capatat o experienta vasta, in timp, fiind inceput inca din anii 80. In eforturile pe care partenerii italieni le fac pentru dezvoltarea colaborarii cu Romania sunt implicate, pe langa Ambasada Italiei si Institutul de Comert Exterior italian la Bucuresti, si institutii ca Fundatia Sistema, promotoarea proiectului RESET-D.

Colaborare descentralizata

Proiectul urmareste pregatirea regiunii balcanice si a Italiei pentru a face fata concurentei cu alte regiuni economice in plina dezvoltare, cum ar fi China si altele asemenea. Concret, se urmareste colaborarea descentralizata dintre diferite regiuni ale tarilor din Balcani si trei regiuni economice din sudul Italiei: Lazio, Basilicata si Campania. In regiunea Lazio predomina domeniile IT, ceramica si cel agroalimentar. Cum IT-ul reprezinta peste 60% din exportul anual al regiunii, companiile de aici sunt interesate mai ales de IT-ul romanesc, despre care stiu ca este un domeniu de excelenta.

Regiunea Lazio este deja infratita cu Oltenia, unde sunt deja prezente mai multe intreprinderi italiene. Italienii sunt interesati si de conservarea anumitor situri istorice care marcheaza trecerea imparatului Traian prin tara noastra. Firmele din Basilicata, regiune cu traditie in productia de mobila tapitata, sunt interesate de colaborarea cu firmele romanesti din domeniu. Cei din regiunea Campania, mari producatori de confectii, sunt interesati de colaborarea cu Romania, intrucat, spun ei, tara noastra are deja un sector textil cu traditie.

Schimburi de noua miliarde de euro

In prezent, in relatiile economice dintre Italia si Romania, raportul intre export si import este considerat ca fiind echilibrat. Italia se numara printre primii parteneri comerciali ai Romaniei, cu un volum al schimburilor comerciale estimat, pana la finele anului in curs, la aproximativ noua miliarde de euro. Aceste schimburi sunt axate in principal pe domenii devenite deja traditionale - mobila, textile, incaltaminte, pielarie, echipamente pentru industria alimentara etc. Italia este implicata si in industriile mari, cum ar fi programul de autostrazi, iar una dintre firmele italiene este partenera in proiectele centralei nucleare de la Cernavoda.

Modelul Timis ar putea fi multiplicat

Pe langa implicarea deosebita a partenerilor italieni in economia romaneasca, sunt doua modele pe care Romania le-a preluat de la Italia, unul national si unul local, sustine Nicolae Vasile, prim-vicepresedinte al CCIRB.

Modelul national este cel al intreprinderilor mici si mijlocii. Modelul local este ceea ce se intampla in judetul Timis, dezvoltat spectaculos, in buna parte pe baza colaborarii dintre partenerii romani si cei italieni.

Diferitele zone geografice ale Romaniei sunt dezvoltate foarte inegal din punct de vedere economic. De aceea, Nicolae Vasile a facut un apel catre reprezentantii Italiei pentru a ne ajuta sa egalizam aceste discrepante. Oficialul CCIRB a cerut reprezentantilor regiunilor italiene sa mai dezvolte activitati economice, dupa modelul Timis, si in alte regiuni ale Romaniei. Partenerii italieni si-au exprimat speranta ca modelul din judetul Timis sa se mai poata realiza si in alte regiuni ale tarii, mai ales acolo unde firmele italiene sunt deja prezente.

Dupa 2007, Romania va fi o piata importanta a UE

O data incheiata etapa actuala a proiectului, vor urma etapele transferului de competenta si de pregatire in Balcani, work-shop-uri in Italia, pentru identificarea oportunitatilor de parteneriat, definirea masurilor de sprijinire a intreprinderilor, de monitorizare a gradului de avansare a proiectului si de analizare a rezultatelor. Dupa 2007, Romania va fi o piata importanta din UE, considera intreprinzatorii italieni prezenti la intrunire. "Noi credem in aceasta tara si in acest proiect", a concluzionat domnul Luca Serena, presedintele fundatiei Sistema Italia - Romania.

Interes special pentru agricultura romaneasca

Pretul scazut al mainii de lucru si pregatirea profesionala foarte buna a romanilor fac din Romania o tara-cheie in regiune, sustine ambasadorul Italiei la Bucuresti, Stefano Ronca. Investitorii italieni au recunoscut ca privesc Romania si ca pe o viitoare piata de desfacere, o data cu aderarea la UE, fiind o tara mare, cu peste 22 milioane de locuitori. Acest lucru, sustin italienii, face din agricultura un sector foarte important, ce trebuie dezvoltat pentru ca hrana populatiei sa fie produsa, in principal, in tara, si nu importata (la costuri mari), cum se intampla in prezent. De aceea, in agricultura romanesca sunt deja prezente cateva firme italiene, altele fiind interesate sa investeasca in acest domeniu, pe viitor. Italia doreste dezvoltarea regiunii balcanice, in contextul unei economii globale, unde, in domenii care in trecut erau apanajul vechiului continent, au aparut si competitori din alte regiuni.